Tačno u 10:37 stiglo proleće

Vranje - Proleće na severnoj Zemljinoj polulopti počelo je u subotu u 10.37 časova, saopšteno je iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počela je jesen.

Na dan početka proleća Sunce u srpskoj prestonici izlazi u 5.40, a zalazi u 17.50 minuta, što znači da će obdanica trajati 12 sati i 10 minuta, a noć 11 časova i 50 minuta.

Na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine jer Zemlja poseduje atmosferu koja prividno uzdiže sunce iznad horizonta, objašnjavaju u Astronomskom društvu.

Prvog dana proleća u Vranju vreme je više nalik zimskom - oblačno sa sumaglicom.

U 10 časova izmerena je temperatura od 4 stepena Celzijusa (subjektivni temperaturni osećaj 2 stepena).

Duva severoistočni vetar brzine 2 metra u sekundi.

PROGNOZA

U subotu će u Srbiji prepodne biti malo do umereno oblačno, u Bačkoj ponegde sa slabom kratkotrajnom kišom. Jače naoblačenje sa kišom koje ce sredinom dana zahvatiti južne i jugozapadne krajeve zemlje uveče i tokom noći proširiće se i na zapadne, centralne i istočne delove Srbije, saopšteno je iz RHMZ. U brdsko-planinskim predelima padaće sneg koji se tokom noći očekuje ponegde i u nižim predelima južne i zapadne Srbije. Duvaće slab i umeren severni i severoistočni vetar. Jutarnja temperatura od minus 4 do 0, najviša dnevna od 5 do 9 stepeni. U Beogradu danas pre podne malo i umereno oblačno, posle podne dalje povećanje oblačnosti, tokom noći slaba kiša, u višim delovima grada susnežica i sneg. Duvaće slab i umeren severni i severoistočni vetar. Jutarnja temperatura oko nule, najviša dnevna oko 8 stepeni.

Najnovije vesti