Tači: Sanjam o pripajanju Preševa, Bujanovca i Medveđe

Vranje/Priština - Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da ne postoji nikakav sporazum s Beogradom i istakao da je njegov „san” da se opštine na jugu centralne Srbije pripoje Kosovu.

- Sanjam da Preševo, Medveđa i Bujanovac budu pripojeni bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta Republike Kosovo - rekao je Tači na TV Klan Kosova, a prenosi Tanjug.

On je rekao da ne postoji nacrt sporazuma između Srbije i Kosova, da veruje u američko posredovanje i istakao da svako ko govori o razmeni to čini za unutrašnju političku upotrebu, jer se o tome nikada nije govorilo, pogotovo ne u Vašingtonu, prenosi Kosovo onlajn.

Optužbe odlazećeg premijera Aljbina Kurtija o tajnom sporazumu sa Srbijom nazvao je „čaršijskim pričama”, jer nikakav sporazum ne postoji.

- Nema tajnog sastanka ili dogovora.

Sve što se dogodilo u Vašingtonu jeste pokazatelj spremnosti za nastavak dijaloga - rekao je Tači.

On je istovremeno optužio Kurtija da je Srbiji predao sever Kosova.

Takođe je istakao da će poštovati ustav i da će svaki sporazum proći kroz kosovsku skupštinu.

Tači je rekao i da ni u jednoj svojoj izjavi nije aludirao, prejudicirao ili tvrdio nešto što bi moglo da se shvati kao pritisak na odluku Ustavnog suda o izboru budućeg premijera i vlade, što tvrdi Kurti.

- S obzirom da je moju uredbu Ustavni sud suspendovao, niko ne bi trebao misliti da mi se ta odluka dopala, ali dužan sam da je poštujem i ne komentarišem - zaključio je Tači.

Najnovije vesti