Tači odlikovao Šefketa Muslijua, bivšeg komandanta OVPMB iz Končulja

Kosovski predsednik Hašim Tači odlikovao je Šefketa Muslijua ordenom reda nezavisnosti "za doprinos oslobođenju Kosova", preneli su u utorak prištinski mediji.

Kako se navodi, Musliju je "jedina ličnost iz Preševske doline koja je dobila ovakvo priznanje"najveće koje dodeljuje predsednik Kosova.

Musliju je bio komandant pobunjenih Albanaca okupljenih u OVPMB, koja se na jugu Srbije 2000. i 2001. oružano sukobila sa državnim snagama bezbednosti.

Posle sukoba otišao je na Kosovo gde je u dva navrata nekoliko godina proveo u zatvoru.

U Srbiji je za njim raspisana poternica zbog nekoliko krivičnih dela, između ostalog i zbog umešanosti u ubistvo pripadnika BIA Selvera Fazlijua u Bujanovcu 2003.

Musliju je bio i pripadnik OVK tokom rata na Kosovu.

Rođen je 12. februara 1963. godine u selu Končulj, opština Bujanovac.

Odmah po formiranju OVPMB postao je njen komandant i rukovodio je Glavnim štabom stacioniranim u Dobrosinu.

U cilju omasovljavanja ove organizacije naredio je prisilnu mobilizaciju vojno sposobnih Albanaca, njihovu kratkotrajnu obuku i upućivanje u jedinice i akcije.

Inicirao je osnivanje lokalnih seoskih štabova na području Preševa i Bujanovca, koje je zatim objedinio i stavio pod svoju komandu.

Predao je oružje pripadnicima KFOR-a 26. maja 2001. godine, iskoristivši amnestiju koju je dala SRJ svim pripadnicima OVPMB koji polože oružje.

Nakon raspuštanja OVPMB, nastanio se u Gnjilanu i navodno nastavio da deluje u okviru paravojne formacije ANA.

Najnovije vesti