SZO o Fajzer vakcini: Mogla bi da promeni tok pandemije

Vranje - Vakcina protiv COVID-19 mogla bi biti dostupna najranjivijim kategorijama ljudi do marta 2021. godine i iz temelja promeniti tok pandemije, ocenio je visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO), nakon što su dve farmakološke kompanije objavile da njihova vakcina ima 90-postotnu efikasnost u sprečavanju infekcije, javlja Rojters.

Brus Ejlvard je na godišnjem ministarskom sastanku SZO rekao da su privremeni rezultati zadnje faze Fajzerovog ispitivanja vakcine “vrlo pozitivni”.

- Još ima puno posla, ovo su samo privremeni rezultati, ali vrlo pozitivni rezultati koji su danas došli, koji bi, nadajmo se, mogli biti vrlo obećavajući za ceo svet - ocenio je Ejlvard, navodeći da bi o rezultatima ispitivanja vakcine na globalnom nivou do marta iduće godine "mogli biti u prilici da temeljito promenimo smer i dinamiku ove krize".

Eksperimentalna vakcina protiv koronavirusa američkog farmakološkog diva Fajzer (Pfizer) i nemačkog BioNTeka (BioNTech) ima 90-postotni efekat u sprečavanju kovida-19, objavile su te dve kompanije u ponedeljak, što je bi mogla biti velika prekretnica u odbrani od pandemije koja ubrzava s više od 50 miliona zaraženih i 1,2 millona umrlih.

Čelnik SZO Tedros Adanom Gebrejesus pozdravio je "ohrabrujuće vesti o vakcini" na Tviteru.

Fajzer i BioNTek žele da konkurišu za hiitno odobrenje vakcine u Sjedinjenim Državama, što je u nadležnosti američke Agencije za hranu i lekove (FDA), verovatno do kraja novembra, a to znači da bi odluka mogla biti doneta u decembru.

Predviđanja su da bi te dve kompanije do kraja godine mogle da isporuče do 50 miliona doza vakcine, a u 2021. godini do 1,3 milijarde doza.

Najnovije vesti