Svinjsko meso do Nove godine hiljadu dinara

Vranje - Vlasnici farmi svinja u Srbiji ocenili su da će svinjsko meso narednih meseci biti sve skuplje i da će prasetina za Novu godinu koštati 1.000 dinara po kilogramu, javlja FoNet.

Razlog - Srbiju je pogodila do sada najraširenija zaraza afričke svinjske kuge.

Poljoprivrednici upozoravaju da će posledice biti velike, kao i da će svinjsko meso drastično poskupeti.

Navode da je država loše reagovala.

Vlasnici farmi svinja u Srbiji ocenili su da će svinjsko meso narednih meseci biti sve skuplje i da će prasetina za Novu godinu koštati 1.000 dinara po kilogramu, čak i ako država dozvoli uvoz.

Razlog je i taj što cena raste i u Evropi zbog smanjene ponude.

Inspekcije intenzivno kontrolišu promet svinjskog mesa na teritoriji cele Srbije, izjavila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i istakla da nema bojazni da će Srbija ostati bez svinjskog mesa zbog afričke kuge svinja.

Navela je da je problem panika kod farmera koji svoje svinje pokušavaju da transportuju noću alternativnim putevima preko njiva i na taj način šire zarazu.

"Ja sam prethodne nedelje apelovala nekoliko puta, a koristim i ovu priliku da ih zamolim da to ne rade, jer nemaju razloga za to.

Oni za svaki kilogram životinje koja je eutanazirana dobijaju novac od države po tržišnoj vrednosti na dan eutanazije.

Ne postoji nijedan razlog za brigu, jer oni nemaju gubitak, samo dajte da ne širimo zarazu koja dolazi preko divljih svinja, ali ovo sada što se proširilo je isključivo zbog ljudskog faktora", rekla je ministarka.

Ugrožen svinjski fond

Afrička kuga svinja preti da potpuno uništi uzgoj svinja u Srbiji, upozorio je u izjavi FoNetu agrarni analitičar Branislav Gulan i podsetio da je broj svinja ionako nizak, ali je naglasio i da ova bolest ne može da prouzrokuje infekciju kod ljudi. On je rekao da je loša državna politika u pogledu stočarstva dovela do toga da u Srbiji ima oko dva miliona svinja. Kako je rekao, prema zvaničnoj statistici, u Srbiji ima oko 3,22 miliona svinja, ali stočari tvrde da ih u oborima ima do dva miliona. Gulan je istakao da bi srednje razvijena zemlja, poput Srbije, trebalo da ima isto svinja koliko i stanovnika, a da razvijena zemlja, kao Danska sa šest miliona stanovnika, ima 30 miliona svinja. On je predočio da je afrička svinjska kuga ozbiljna pretnja po svinjarstvo i da je "afričkoj kugi ostalo malo svinja da uništi u Srbiji".

Najnovije vesti