Svetski dan deteta: Oglasio se zaštitnik građana Vranja

Povodom 20. novembra, Svetskog dana deteta, Kancelarija zaštitnika građana grada Vranja Maje Mitić oglasila se saopštenjem u kome se između ostalog kaže da se u Srbiji, kao i širom sveta, obeležava ovaj najvažniji dečji praznik, uz poruku da "u ostvarivanju i zaštiti prava deteta ne sme biti kompromisa".

Svetski dan deteta obeležava se na dan kada je Generalna skupština UN 1989. godine, usvojila Konvenciju o pravima deteta, kao međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava, koji se posebno bavi decom i u kojem su, na jednom mestu, obuhvaćena sva dečja prava.

- Ovaj dan nam pruža još jednu priliku da se podsetimo da je suština prava deteta da im se obezbedi život i razvoj u sigurnosti i zdravom okruženju, da bi mogli da ostvare sve svoje potencijale i daju doprinos društvu i kao deca i kad odrastu.

Smisao dečjih prava nije zamena autoriteta, već stvaranje preduslova za ostvarivanje ljudskih prava svakog pojedinca, bez obzira na uzrast.

Kancelarija zaštitnika građana grada Vranja svoj deci čestita njihov dan, a na odrasle apeluje da prihvate koncept dečjih prava kao svakodnevnu praksu i da, kao pojedinci, daju doprinos što potpunijem ostvarivanju prava deteta u našoj zemlji - navode iz Kancelarije lokalnog Zaštitnika građana.

Konvenciju o pravima deteta do sada je ratifikovalo više od 190 država, među kojima je i Srbija, a Svetski dan deteta je ustanovljen sa ciljem da se u svim državama sveta obeležava istog dana – 20. novembra.

Konvencija počiva na četiri osnovna principa, bez kojih nije moguće ostvariti ni ostala prava – pravo na život, opstanak i razvoj, nediskriminacija, najbolji interes deteta i uvažavanje mišljenja deteta.

Najnovije vesti