Svetski dan dece obolele od raka: Mnogo je važno da zagrliš snažno FOTO/VIDEO

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) obeležilo je u subotu na centralnom gradskom šetalištu u Vranju Svetski dan dece obolele od raka - 15. februar.

Ovo je peta godina zaredom kako se u Vranju organizuju slične akcije, ove godine pod sloganom "Mnogo je važno da zagrliš snažno".

Građanima je omogućeno da kupovinom balona, magneta, igračaka, paketića, kolača pomognu deci oboleloj od karcinoma.

Sva sredstva prikupljena tokom akcije biće upotrebljena za izgradnju nove "Roditeljske kuće".

Volonterka NURDOR-a Jelena Stanimirović izjavila je da Udruženje ima iza sebe armiju volontera i humanih ljudi.

- Svi ljudi su jako pozitivni i srećni jer svi imamo jedan cilj - da pomognemo deci i da se zajedno sa njima borimo, da im omogućimo što bolje uslove za lečenje.

Ove godine imamo novi cilj i sav prilog koji prikupimo biće iskorišćen za izgradnju Roditeljske kuće u Beogradu.

Ima mnogo bolesne dece koji dolaze i iz drugih gradova, ne samo iz Beograda.

Nova kuća rešiće pitanje potreba za smeštajem za svu decu obolelu od raka i njihove porodice koje su zbog lečenja primorane da duže vreme provedu u Beogradu - izjavila je Stanimirovićeva.

Akciju su podržali vranjski bajkeri, članovi Škole fudbala Prestiž, članovi rukovodstva grada Vranja, predstavnici migranata iz Prihvatnog centra u Vranju i više lokalnih udruženja.

U pratećem muzičkom programu nastupio je Vranjanac Emin Demirović.

PORUKA NURDOR-A

- Znate li da ne morate pomeriti svet da biste nekog usrećili? Ne treba vam ni novac, ni posebno mesto, a ni povod. Ne treba vam ništa osim onog što imate, otvoreno srce i ljubav. Petnaestog februara širom cele Srbije NURDOR obeležava Svetski dan dece obolele od raka pod sloganom "Mnogo je važno da zagrliš snažno"! Naučili smo od naših malih super heroja koliko je važno da se grlimo, svaki dan. Koliko je važna podrška i ljubav i koliko je važno da ih pokazujemo i delimo. Zato na ovaj, njihov dan, hajde da se svi grlimo, hajde da pretvorimo celu Srbiju u mesto za grljenje i da pokažemo da ne postoji ništa toliko snažno kao ljubav - poručuju iz NURDOR-a

Simbolično je tačno u 13 časova pušten u vazduh balon kao znak podrške svim mališanima koji se leče i onima koji su se borili sa opakom bolešću.

SVAKE GODINE 300 NOVIH SLUČAJEVA

Svetski dan dece obolele od raka je ustanovljen 2002. godine od strane Međunarodne konfederacije Udruženja roditelja dece obolele od raka. Od tada se obeležava u 88 zemalja širom sveta. U Srbiji je ovaj datum postao deo nacionalnog Kalendra javnog zdravlja 2013. godine, na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja.
Rak kod dece čini od 0,4 do 4 odsto svih malignih bolesti u opštoj populaciji širom sveta. U proseku, u svetu oboljevanje od raka kod dece čini 1 procenat u strukturi oboljevanja od svih malignih bolesti, u Evropi 0,4 odsto i u Srbiji oko 0,7. Najveće učešće u strukturi oboljevanja se registruje u Africi, 4 procenta, uglavnom zbog razlika u starosnoj strukturi i očekivane dužine trajanja života na rođenju. U Srbiji se svake godine otkrije preko 300 novih slučajeva malignih bolesti u populaciji dece i mladih uzrasta do 19 godina. Kao i u većini zemalja u razvoju, u Srbiji je gotovo 2/3 novoobolele dece bilo uzrasta do 15 godina. Polovinu svih malignih bolesti dečijeg uzrasta čine leukemije, limfomi i tumori mozga koji su ujedno i najčešći razlog smrtnog ishoda kad je reč o malignim bolestima. Ipak, ohrabruje podatak da je petogodišnje preživljavanje u Srbiji u uzrastu do 14 godina poraslo sa nekadašnjih 54 na čak 80 odsto, čime se približavamo postignućima razvijenih zemalja Evrope i sveta.

Najnovije vesti