Svetski dan borbe protiv tuberkoloze: Stopa oboljevanja niska, ali TBC postoji

Na teritoriji Pčinjskog okruga beleži se pad obolelih od tuberkoloze (TBC) od 2004. godine do danas, saopštavaju iz Zdravstvenog centra (ZC) Vranje povodom Svetskog dana borbe protiv tuberkoloze.

Prema zdravstvenoj statistici, godine 2004. broj obolelih iznosio je 113, 2006 – 94, 2008 – 82, 2010 – 66, 2012 – 45, 2014 – 33, a 2016. godine – 31.

Najveći broj obolelih je iz područja koja gravitiraju ka vranjskom dispanzeru (ATD), a to su opštine Vranje, Vranjska Banja, Trgovište, kao i iz Kosovskog Pomoravlja.

- Tuberkuloza je u Pčinjskom okrugu, kao i generalno u Srbiji, pod kontrolom, a stopa oboljevanja je niska.

Međutim, ovu bolest ne treba posmatrati kao istorijsku, jer je mogućnost oboljevanja od nje realna, pa u slučaju pojave simptoma i znakova sumnjivih na TBC, treba preduzeti odgovarajuće korake u cilju njenog potvrđivanja ili isključivanja.

Naročitu pažnju treba usmeriti na rizične populacije stanovništva (siromašni, beskućnici, izbeglice, migranti, zatvorenici, Romi) i na osobe sa faktorima rizika (osobe sa HIV-infekcijom, narkomani, alkoholičari, dijabetičari, hronični plućni bolesnici, pacijenti na imunosupresivnoj terapiji), kao i na tzv. predisponirane kategorije, a to su deca uzrasta ispod 5 godina, adolescenti i stare osobe - navode iz ZC Vranje.

POMOĆ I PREVENTIVNI PREGLEDI

Predstavnici Crvenog krsta Vranje su tokom akcije povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv tuberkoloze u nedelju 24. marta podelili pomoć korisnicima narodne kuhinje u vidu paketa sa osnovnim životnim namirnicama, sredstvima za higijenu, odećom i obućom.

Pod sloganom „Vreme je“ Centar za prevenciju sa polivalentnom patronažom i Crveni krst Vranje su u Distributivnom centru programa narodne kuhinje Crvenog krsta za sve korisnike organizovali besplatne preventivne preglede koji su podrazumevali merenje nivoa šećera iz kapilarne krvi i krvnog pritiska uz podelu zdravstveno-edukativnog materijala i saveta od strane zdravstvenih radnika.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u Kalendar zdravlja uvrstila i tuberkulozu (TBC), dovoljno govori da je TBC i dalje značajan zdravstveni problem u svetskim razmerama.

U nedelju je obeležena 137. godišnjica od daleke 1882. godine kada je nemački lekar i mikrobiolog Robert Koh otkrio uzročnika TBC-a, Mycobacterium tuberculosis.

TBC je zarazna bakterijska bolest čija pojava i širenje umnogome zavisi od socijalnih i ekonomskih uslova života.

Najčešće zahvata pluća, a znatno ređe neke druge organe -limfne žlezde, bubrege, genitalne organe, moždane ovojnice, kosti i zglobove, kožu, creva.

Izvor zaraze je najčešće osoba obolela od plućne TBC koja izdahnutim vazduhom, pri govoru, kašlju, kijanju i izbacuje kapljice sa tuberkuloznim bakterijama.

Najnovije vesti