Svetski dan borbe protiv raka: Šta činiti ka smanjenju oboljevanja i umiranja

Pod sloganom "Ja sam, ja hoću" Svetski dan borbe protiv raka adekvatnom kampanjom biće obeležen i u Vranju.

Načelnik Centra za prevenciju sa polivalentnom patronažom Dragan Pešić podseća sugrađane da je najefikasniji pristup kontroli malignih bolesti "prevencija, pre svega primarna kada modifikacijom ili eliminacijom osnovnih faktora rizika sprečavamo nastanak bolesti", ali i da treba "skrenuti posebnu pažnju na skrining koji podrazumeva otkrivanje bolesti u što ranijoj tzv. asimptomatskoj fazi uz pomoć testova, pregleda ili procedura koje se lako mogu primeniti na zdravu populaciju kada su uslovi za izlečenje daleko veći".

- Pored organizovanog skrininga postoji i oportuni kada sami naši građani trebaju da se javljaju na redovne preventivne preglede što obuhvata Nacionalni program za borbu protiv raka u okviru koga je pokrenuta kampanja "Srbija protiv raka -kaži svima koje voliš, redovan pregled je najbolja zaštita", a od 2013. godine i Nacionalni programi za skrining pre svega kada su u pitanju tri najčešća karcinoma na tri najčešće lokacije - dojka, grlić materice i debelo crevo.

To bi trebalo da u narednom periodu značajno smanji obolevanje i umiranje od navedenih lokalizacija malignih tumora - navodi Pešić u dopisu medijima.

Na skrining raka dojke, pojašnjava se u dopisu, pozivaju se žene starosti od 50 do 69 godina.

Mamografski preventivni pregledi predviđeni su da se rade svim ženama navedenog uzrasta na dve godine.

Skriningom na karcinom grlića materice obuhvataju su žene između 25 i 64 godine, koje se pozivaju na preventivni ginekološki pregled i Pap test jednom u tri godine.

Ciljna grupa za testiranje na rak debelog creva odnosi se na građane oba pola starosti od 50 do 74 godine koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno (okultno) krvarenje u stolici.

- I dalje je jedan od značajnih problema u Srbiji neprepoznavanje rizičnog ponašanja i nedovoljno korišćenje pozitivnih iskustava iz razvijenih zemalja sveta u sprovođenju programa prevencije i ranog otkrivanja raka.

Pod koordinacijom Centra za prevenciju sa PP na nivou svih službi kako na primarnom tako i na sekundarnom nivou biće podeljen zdravstveno-edukativni materijal Nacionalnog programa Ministarstva zdravlja kako bi se uticalo na podizanje svesti svih naših građana da najpre prepoznaju neodgovorno zdravstveno ponašanje prema sopstvenom zdravlju i zamene ga odgovornim - navodi se u dopisu.

Najnovije vesti