Svetski dan autizma: Probudili smo svest na malo višem nivou (FOTO, VIDEO)

Drugi april, Svetski dana osoba sa autizmom, obeležen je u Vranju manifestacijom pod sloganom "Ne diskriminiše autizam, diskriminišu ljudi".

Danijela Savić, predsednica Udruženja "Govori glasno", izjavila je tim povodom da se situacija od prošle manifestacije donekle promenila, jer je udruženje dobilo "veću podršku grada".

- Pre svega projektno, ovo je naša prva projektna aktivnost u tom smislu koju podržava grad - kazala je Savićeva.

Ovo je u prošlosti bio jedini dan u godini kada se skreće pažnja javnosti na problem koji imaju deca sa autizmom.

Savićeva kaže da sada ima pomaka.

- Promena nabolje je i da smo probudili svest na malo višem nivou.

Ako smo različiti nismo nejednaki i raduje nas da su naš trud i ulaganje prethodnih godina doveli do promena u pozitivnom smeru.

Drago nam je da đaci iz redovnih škola podržavaju svoje drugare, vidi se empatija prema problemu zvanom autizam.

Gimnazijalci su nam ovog puta samoinicijativno prikupili školski pribori i slatkiše za decu sa autizmom - rekla je Savićeva.

Na manifestaciji su učestvovali hor Muzičke škole Stevan mokranjac, PU Naše dete, a Teklas d.o.o. je udruženju donirao sredstva u vidu didaktičkog materijala i poklone za decu.

Ovoj deci potrebni su rana intervencija, vreme logopeda, bolja inkluzija u vrtićima i osnovnim školama, pravo na odabir srednje škole i poslova, a ne smeštanje u pojedine institucije.

Manifestaciju tradicionalno organizuju Udruženje Govori glasno i Škola za osnovno i srednje obrazovanje Vule Antić.

Ne postoji tačan podatak o broju osoba sa autizmom u Srbiji.

Prema poslednjim evropskim statistikama jedan odsto ukupne populacije ima neki oblik poremećaja iz autističnog spektra.

Prema rezoluciji koju je donela Generalna skupština UN 2007. godine, Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se 2. aprila, a plava je boja autizma.

ŠTA JE AUTIZAM

Autizam je razvojni poremećaj koji se javlja u detinjstvu, najčešće u prve tri godine života, zahvata gotovo sve psihičke funkcije i traje čitavog života. Autizam dovodi do ozbiljnih problema u društvenim odnosima, komunikaciji i ponašanju. Mnogi stručnjaci veruju da ovaj problem nije izazvan jednim uzrokom. Postoje ozbiljni pokazatelji da autizam nastaje kao posledica različitih faktora koji utiču na razvoj mozga, njegovu strukturu i funkcionisanje. Ispoljava se kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija. Zbog toga se ponašanje i odnos sa spoljašnjim svetom razvija drugačije. Uprkos početnim verovanjima u suprotno, autizam nije retka pojava. Poznato je da, ukoliko se podrazumeva ceo spektar autističnih poremećaja, poremećaj može uticati na skoro 6 od 1.000 osoba. Autizam može da se desi svakoj porodici, bez obzira na rasnu, nacionalnu i etničku pripadnost, socijalni i ekonomski status, i četvorostruko je učestaliji kod dečaka nego kod devojčica. Rana dijagnostika, tretman i uključivanje u obrazovni proces su ključni za decu sa autizmom. Tako im se može pomoći da razviju svoje socijalne i komunikacione veštine, postanu samostalniji i vode ispunjeniji i produktivniji život.

Najnovije vesti