Svetosavska nedelja počeće 21. januara, evo programa

Svetosavska nedelja u Vranju, 32. po redu, biće održana u već ustaljenom terminu od 21. do 27. januara, saopšteno je iz Organizacionog odbora.

Okosnicu programa činiće sadržaji koje pripremaju učenici osnovnih i srednjih škola i kulturno - obrazovne ustanove.

Već po tradiciji manifestaciju će u velikoj sali vranjskog pozorišta otvoriti gradonačelnik Slobodan Milenković.

Nastupiće i hor Muzičke škole Stevan Mokranjac, dok će vladika vranjski Pahomije održati prigodnu besedu.

Nakon ceremonije otvaranja u galeriji pozorišta biće otvorena izložba Manastiri da su svetlost svetu Istorijskog arhiva 31. januar Vranje.

Drugi dan manifestacije biće u znaku pozorišne umetnosti kada će od 19 sati glumci vranjskog teatra izvesti predstavu Princ se neće vratiti.

Koncert vokalne grupe Konstantin iz Niša na programu je 23. januara od 19 sati, takođe u velikoj sali pozorišta.

Dan kasnije, 24. januara od 18 sati, u Galeriji Narodnog univerziteta biće otvorena izložba radova učenika osnovnih i srednjih škola, a sat kasnije u pozorištu biće priređen program pod nazivom Učenici Svetom Savi u čast.

Tom prilikom biće pomovisan časopis učenika osnovnih škola Srećni dani i dodeljene nagrade najboljim recitatorima i učenicima koji su na literarnom i likovnom konkursu bili najbolji.

U okviru književnog programa, 25. januara u Pozorištu Bora Stanković biće organizovano veče Zvonka Karanovića, o čijem stvaralaštvu će govoriti književni kritičar Vladimir Arsenić.

Već po tradiciji 26. januar rezervisan je za duhovnu akademiju Eparhije vranjske koja će biti održana u 19 sati u Savornom hramu Svete Trojice.

Na sam dan Svetog Save 27. januara u Sabornom hramu biće održani sveta liturgija, rezanje slavskih kolača Odbora manifestacije i škola, kao i svečana akademija.

Zaslužnim kolektivima i pojedincima priznanja i nagrade Sveti Sava za 2021. godinu biće uručeni na svečanoj akademiji koja je planirana 27. januara u 13 sati u sali pozorišta.

Program će se realizovati u skladu sa merama Kriznog štaba Vlade Republike Srbije za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Najnovije vesti