Svet Katerine Despot i Vaske Sandeve: Umetnička strana urbanizma FOTO/VIDEO

Projekat dve makedonske umetnice, Katerine Despot i Vaske Sandeve, poslužio je kao predložak za doktorsku disertaciju drugopomenute, a svečanom otvaranju izložbe radova nastalih u okviru ovog projekta imali su priliku da prisustvuju zainteresovani Vranjanci.

- Projekat se odnosio na ekološki sistem i probleme koje grad Skoplje ima sa eko sistemom posebno kada je reč o javnim zelenim površinama.

Nastali su radovi sa mnogo likovnih elemenata, ali cela izložba ima stručan aspekt.

Toplinu koju tradicionalno osećamo od Srbije dobili smo i ovog puta i zahvaljujemo se Vranju na gostoprimstvu - rekla je koautorka Katerina Despot na otvaranju izložbe.

Reč je o tzv. stručno – umetničkoj izložbi pod nazivom "Ne – definisana prostranstva".

Radi se delimično o kolažu, ali su korišćeni i drugi, pretežno reciklažni materijali.

IZ KATALOGA

Tema pod naslovom "Ne - definisana prostranstva" je delimično realna i postojeća, otkriva pejzaž onakvim kakav je odslikan u urbanizmu. Urbanizam treba da predstavlja principe jedne nove umetničke ili estetske karakteristike grada. Jedan grad bi trebalo da bude izgrađen na takav način koji će svojim žiteljima pružiti sigurnost, udobnost i sreću. No, da bi se to postiglo neophodni su ne samo nauka i tehnika, već i talenat umetnika. Umetnička strana urbanizma je važna zato što utiče na duh, dušu i raspoloženje stanovništva. Nažalost, umetnost je u našem svetu zabranjena u urbanizmu. Umetnost i pejzažna arhitektura sjedinjeni predstavljaju dobru relaciju i daju jaku ekspresiju.

Autorke su želele da pokažu da Skoplje trpi prirodna zagađenja od ljudske ruke i da skrenu pažnju na zelene površine koje nas okružuju, a koje valja sačuvati.

Jedan od koautora izložbe, kako je rečeno, je i dekan njihovog fakulteta u Makedoniji.

PROFIL

Katerina Despot i Vaska Sandeva su profesorke na katedri za arhitekturu i dizajn Akademije Goce Delčev u Štipu.

Despot je iz Prilepa, završila je industrijski dizajn i Fakultet za primenjenu umetnost u Sofiji. Godine 2005. stekla je titulu doktora nauka, a 2018. godine završila postdoktorske studije. Učestvovala je na nekoliko grupnih i samostalnih izložbi.

Vaska Sandeva je iz Kočana. Završila je pejzažnu arhitekturu 2005. godine na Šumarsko-tehničkom univerzitetu u Sofiji, a 2009. godine stekla titulu doktora nauka. Godine 2018. završila je i postdoktorske studije. Učestvovala je na nekoliko samostalnih izložbi.

Najnovije vesti