Sve manje specijalista na jugu: Bujanovac ostaje bez radiologa

Vranje - Dom zdravlja u Bujanovcu za dva meseca će ostati bez radiologa jer će jedini specijalista ove grane medicine doktor Slađan Dimitirijević otići u penziju, a zamene za sada nema.

Novoimenovana direktorka bujanovačkog Doma zdravlja Daliborka Pavlović ocenila je u izjavi za portal Bujanovačke da je to trenutno najveći izazov te ustanove kada je reč o kadrovima.

- To nam je gorući problem, jer kada bismo sada i poslali na specijalizaciju mladog lekara to će potrajati pet, šest godina.

A, neophodan nam je radiolog, bez rendgenske i ultrazvučne dijagnostike Dom zdravlja ne može.

Moramo da pronađemo rešenje zajedno sa Ministarstvom zdravlja i na tome ćemo raditi – rekla je Pavlovićeva.

Ovo nije jedini kadrovski problem Dom zdravlja u Bujanovcu jer od januara ta ustanova radi sa jednim stomatologom manje, takođe zbog penzionisanja.

- Posle ukidanja dodatka od 50 odsto na platu mnogi specijalisti su otišli, a treba imati u vidu i prirodan odliv.

Za to vreme nismo dobijali saglasnost za prijem novih lekara i nije bilo novih specijalizacija.

Zato smo sada u ovoj situaciji – navela je direktorka DZ Bujanovac.

O situaciji u Domu zdravlja i nedostatku specijalista direktorka je u sredu razgovarala sa narodnim poslanikom Nenadom Mitrovićem (SNS), koji je Bujanovačkim rekao da će "pružiti podršku" Domu zdravlja za razrešenje ovog problema.

Domu zdravlja u Bujanovcu, ali i drugim zdravstvenim ustanovama u Vranju i Pčinjskom okrugu u dužem periodu nedostaju lekari specijalisti jer rukovodioci godinama unazad nisu na vreme razmišljali o pravovremenom školovanju specijalizanata.

Najnovije vesti