Svečano otvorena Internacionalna radionica animiranog filma

Četrnaesta Internacionalna radionica animiranog filma "Zlatni puž 2022" otvorena je u utorak u Vranju.

Zamenica gradonačelnika Zorica Jović poželela je učesnicima "dobrodošlicu, mnogo uspeha i kreativnosti u radu".

Ona je podsetila da u okviru festivala ,,Zlatni puž'' vranjski Šaf bijenalno organizuje dve manifestacije - Svetski festival animiranog filma i Internacionalnu radionicu animiranog filma.

"Na taj način održava ne samo kontinuitet festivala, već i kvalitet, jer činjenice govore da se vranjski ŠAF veoma visoko kotira na globalnoj mapi festivala koji se bave stvaralaštvom dece i mladih.

Raduje me činjenica da će do 14. avgusta naš grad biti prestonica dečjih animiranih filmova, sa internacionalno priznatim stručnjacima u svetu animacije.

Kao i saznanje da će deca i mladi iz različitih zemalja, socijalnog i društvenog okruženja zajedno stvarati, razmenjivati iskustva i razvijati svoju kreativnost", rekla je Jović.

Učesnici radionice prisustvovaće obeležavanju velikog jubileja – tridest pete godišnjice Škole animiranog filma.

"Verujem da će Vranje, kao grad sa bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem, biti inspirativno za sve učesnike festivala.

A lokalna samouprava nastaviće da pruža podršku ŠAF-u u svakom smislu te reči’’, istakla je Jović.

Jasmina Stojanović, direktorka ŠAF-a, zahvalila svima koji su zaslužni za kontinuitet u održavanju festivala, a to su osnivači Miroslav Simonović i pokojni hirurg Vukašin Antić, rukovodstvo grada, ustanove kulture i naravno republičko Ministarstvo kulture i informisanja.

"I ove, kao i svih prethodnih godina, naša ideja bila je da ugostimo velika imena iz sveta animacije kako bi smo deci, učesnicima radionice, pružili priliku da uče od najboljih.

Uspeli smo u tome, naravno.

Radujemo se što ćemo u narednim danima u našim učionicama slušati melodičan italijanski jezik, čuti priče iz daleke Indije i družiti se sa decom i kolegama iz Bosne i Hercegovine, Čačka i Bosilegrada.

Dešavaće se jedna velika razmena profesionalnih i životnih iskustava i stvoriti značajna prijateljstva i uspomene’’, istakla je Stojanović.

Na svečanom otvaranju u ime ovogodišnjih voditelja radionica obratio se animator iz Indije Nitin Donde.

Posetioci su bili u prilici da vide nekoliko odabranih filmova sa prethodnih radionica, kao i animirani pozdrav od kolega iz Rusije koji su bili sprečeni da dođu.

Obzirom da se 14. Internacionalna radionica održava u godini jubileja, motiv za animirane filmove ovog puta biće broj 35, kao brojanje, odbrojavanje, proslava, žurka, rođendan.

Pokrovitelji festivala su Grad Vranje i republičko Ministarstvo kulture i informisanja.

Najnovije vesti