Svečana sednica povodom Dana oslobođenja: Nijedna pobeda malih nije za sva vremena (VIDEO)

Svečanom sednicom Skupštine grada Vranja, u petak je obeležena 74. godišnjica oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Skupštine grada Dejan Tričković rekao je tom prigodom da je ovo prilka "da se setimo učesnika NOR-a iz Vranja i vranjskog kraja koji nisu dočekali slobodu".

- Da se setimo njih i da ih ne zaboravimo, toliko dugujemo našoj istoriji i odvažnim srpskim herojima.

Naša je obaveza da doprinesemo unapređenju grada za normalan život svih stanovnika.

Svaki naš postupak na prvom mestu treba da bude ljudski, da budemo tolerantni i da poštujemo tuđe odluke i pravo na izbor.

Mi kao lokalna samouprava nastavićemo u pravcu donošenja važnih odluka i realizacije investicija.

Čeka nas mnogo izazova pred kojima ne smemo da pokleknemo, a pri tome naš glavni cilj treba da bude očuvanje mira i slobode koje su naši preci izvojevali za buduće generacije.

Rat, netrpeljivost i razaranje nikome nisu doneli dobro, a na nama je velika odogovornost da održimo stabilnost i blagostanje - rekao je Tričković, čestitajući praznik svima, a posebno onima koji su proteklih godina u Vranju dobrovoljno služili vojni rok.

Načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš pukovnik Nenad Marković kazao je da nas "vreme u kome živimo surovo uverava i opominje, po ko zna koji put, da nijedna pobeda maklih nije zauvek i za sva vremena".

- Uverava nas da nema večitih prijatelja i da su samo interesi večni.

Sećanje na jedno drugio vreme, u kome je čast bila važnija od života, na vreme blistavih pobeda srpske vojske protiv neprijatelja iz balkanskih i Prvog velikog rata ispunjava nas ponosom.

I danas, sto godina kasnije, nema Srbina kome se oči ne napune suzama kada se seti junaka sa Cera, Kajmakčalana, Kolubare, Drine.

Nama Srbima, lakim na suzi, tvrdim na muci, osetljivim na nepravdu, suze nikada nisu bile saveznik.

Zamute nam vid i samo nam smetaju da jasnije sagledamo svoje i predvidimo neko buduće vreme.

Našim precima možemo se ponositi samo ako se oni nas ne stide - rekao je Marković.

Na svečanosti su dodeljene značke i zahvalnice otadžbine vojnicima koji su dobrovoljno služili vojni rok.

- Pozdravimo ih jer su oni onda kada su imali mogućnost izbora odlučili da ispune svoju obavezu prema otadžbini, radeći za sebe i svoj narod - rekao je pukovnik Marković.

Danijela Mihajlović jedna od dobitnica priznanja za dobrovoljno služenje vojnog roka 2011. godine, zahvalila se Ministarstvu odbrane na odlikovanju.

Najnovije vesti