Sumnje na lažiranje broja đaka, u najavi smena direktora škole u Preševu

Deset direktora osnovnih i srednjih škola biće smenjeno početkom drugog polugodišta, između ostalog i škole u Preševu, najavio je za "Novosti" ministar prosvete Mladen Šarčević.

Nije precizirano o kojoj se školi radi, ni da li je u pitanju osnovna ili srednja škola.

Bez fotelje će ostati rukovodioci škola u Ranilugu, Vučitrnu, Aleksincu, Nišu, Požegi i četiri beogradske škole - dve u Obrenovcu, u Zemunu i Surčinu.

List navodi da je razlog za smenjivanje lažiranje broja učenika i formiranje većeg broja odeljenja nego što je zakonom propisano.

Prosvetna inspekcija prethodno je utvrdila da su u ovim školama formirana odeljenja sa manje od 15 učenika, što je zakonski minimum.

Fiktivno je prikazivan veći broj đaka, kako bi bili izbegnuti tehnološki viškovi.

Tako su, na primer, od 25 učenika formirana dva, umesto jednog odeljenja.

Prosvetna inspekcija proveravala je 200 škola u šest školskih uprava i pronašla nepravilnosti u više od 30 odsto, tačnije u 73 škole.

- Prvih deset smena nije kraj, jer još nisu završene detaljne analize svih škola u kojima je inspekcija pronašla nepravilnosti - rekao je Šarčević.

Planira se pojednostavljenje procedure oduzimanja licenci za rad sekretarima škola.

- Oni moraju da snose veliki deo odgovornosti, jer treba da kontrolišu rad direktora, a ne da budu saučesnici u nepravilnostima - kazao je Šarčević.

List navodi da su nepravilnosti pronađene i u školskim upravama u Beogradu i Nišu, gde su već smenjeni savetnici zaduženi za finansijska pitanja.

Oni su, prema rečima ministra, morali da znaju za lažiranje broja učenika u školama, ali su to tolerisali i nisu prijavili.

- Oni su time postali saučesnici, jer su manipulisali podacima - rekao je Šarčević.

Podsetimo da je Šarčević ranije za list Danas naveo da će direktori za lakše prekršaje dobijati samo opomenu.

Takođe, rekao je da je analiza proširena i na muzičke škole i škole za decu sa smetnjama u razvoju.

Najnovije vesti