Sudski dani u Preševu, vraća li se Osnovni sud u ovu opštinu

Vranje - U zgradi nekadašnjeg Osnovnog suda u Preševu od 3. januara 2021. godine održavaće se tzv. "sudski dani", po osnovu odluke Osnovnog suda u Bujanovcu od 23. novembra.

U odluci se navodi da će se sudski dani održavati u prostorijama suda utorkom i petkom.

Precizira se da će se "sprovoditi parnični i vanparnični postupci kada to zahteva stranka u postupku, pod uslovom da obe stranke imaju prebivalište na teritoriji opštine Preševo".

Takođe i ukoliko sud proceni da je suđenje "celishodno i doprinosi ekonomičnijem i efikasnijem sprovođenju postupka".

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi objavio je na Fejsbuk nalogu vest o "vraćanju Osnovnog suda u Preševo posle decenije".

Osnovni sud u Preševu ukinut je 2010. godine odlukom Ministarstva pravde.

Preševu najbliži je Osnovni sud u Bujanovcu u kome Preševljani delom obavljaju svoje sudske potrebe, a delom u sudovima u Vranju.

ŠTA O SUDSKIM DANIMA KAŽE ZAKON

Prema Sudskom poslovniku (član 117), kojim se propisuje unutrašnje uređenje i rad sudova u Srbiji, osnovni, viši, privredni i prekršajni sud mogu izvan svog sedišta da održavaju sudske dane. Za vreme sudskih dana mogu se održavati rasprave, pretresi ili ročišta, ako stranke ili druge osobe koje treba pozvati borave na području za koje se održavaju sudski dani i ako je to s obzirom na saobraćajnu infrastrukturu i troškove za njih celishodnije. Odluku o održavanju sudskih dana donosi predsednik. Odlukom o održavanju sudskih dana određuje se mesto, dan i vreme suđenja i preduzimanja određenih sudskih radnji izvan sedišta suda (kalendar suđenja koji se bliže određuje godišnjim rasporedom poslova u sudu). Sudski dani oglašavaju se u mestu u kome se održavaju putem sredstava javnog informisanja ili na drugi pogodan način (oglasna tabla sudske jedinice - info pult, mesne kancelarije ili druga mesta podobna za isticanje oglasa).

Najnovije vesti