Sudija Janićijević optužena za kršenje zakona

U ponedeljak 17. decembra ove godine podignut je optužni predlog protiv Marije Janićijević, sudije Osnovnog suda u Vranju, saopštila je u utorak na godišnjoj konferenciji za medije viši tužilac u Vranju Danijela Trajković.

Kako je rečeno, Janićijevićeva je optužena "zbog postojanja sumnje da je učinila krivično delo kršenje zakona od strane sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika u pokušaju", iz člana 360, stav 2, u vezi sa stavom1 i u vezi sa članom 30 Krivičnog zakonika.

- Postoje osnovi sumnje da je Marija Janićijević dana 19. maja 2017. godine u Vranju, postupajući kao sudija u sudskom postupku, donošenjem nezakonitih akata, pokušala da nanese štetu oštećenom N.Z, advokatu iz Vranja u iznosu od 500.000 dinara.

Janićijevićeva je u krivičnom predmetu na glavnom pretresu, svesno izbegavajući da primeni odredbu član 382, stav 3 Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), kojom je propisano da sud može uredno pozvanog branioca čiji izostanak neopravdan, a doveo je do neodržavanja ili odlaganja glavnog pretresa, kazniti kaznom od 150.000 dinara i odrediti da troškovi koji su time prouzrokovani padaju na teret advokata i o tom obavesti nadležnu advokatsku komoru, najpre donela rešenje kojim oštećenog kažnjava u iznosu od 500.000 dinara i obavezala na plaćanje troškova krivičnog postupka za odloženi glavni pretres, a zatim nakon ukidanja rešenja od strane Veća Osnovnog suda u Vranju, ponovo donela identično rešenje, na koji način je pokušala da nanese štetu oštećenom advokatu N.Z. iz Vranja - navodi se u optužnom predlogu Višeg javnog tužilaštva.

Zaprećena kazna zatvora za ovo krivično delo iznosi od jedne do osam godina, saopšteno je novinarima

TRAJKOVIĆ: Može, a i ne mora biti udaljena s posla

Viši javni tužilac Danijela Trajković, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazala je da Marija Janićijević "može biti udaljena s posla dok traje postupak".

- O tome odluku donosi predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

Zbog toga smo mi kao VJT i predsednik Osnovnog suda obavestili Vrhovni kasacioni sud o podizanju optužnog predloga, to je naša obaveza, a on će doneti odluku.

Zakon kaže da može, ali i ne mora biti udaljena - rekla je Trajkovićeva novinarima.

Najnovije vesti