Studenički tipik u Vranju: Temelj srpske izvorne književnosti FOTO/VIDEO

Pisanjem žitija Svetog Simeona, kao prvog slova Studeničkog tipika, Sveti Sava je po prvi put u celosti prikazao život svoga oca i tim delom postavio osnov srpske izvorne književnosti - izjavila je u Vranju prof. dr Maja Anđelković.

Ona je, uz arhimandrita dr Tihona Rakićevića urednik izdanja na 539 strana, knjige u kojoj se nalazi novi prevod tipika sa srpskoslovenskog na srpski jezik.

Govoreći u okviru 30. Svetosavske nedelje u Vranju Anđelkovićeva je istakla da je Sveti Sava, "želeći da ustroji manastire kojima je igumanovao, postavio i osnove kanonsko-pravnih propisa".

- A u sklopu Studeničkog tipika, pišući njegovo prvo slovo, napisao je zapravo žitije svog oca i tim žitijem uspostavio temelje srpske književnosti - rekla je prof. dr Maja Anđelković.

Ona je govorila o knjižnom fondu manastira Studenica, ističući da su studeničke knjige "imale značajnu ulogu u razvoju književnosti i pismenosti".

- Studenica, taj sveti manastir, pod svojim svododivima čuva najveće svetinje.

To su najpre mošti naših svetitelja; tamo je grob Svetog Simeona Mirotočivog i njegove mošti, potom mošti Svete Anastasije srpske, majke Svetog Save i mošti prepodobnog Simona monaha, odnosno prethodnog Stefana Prvovenčanog - rekla je dr Anđelković.

Dr Maja Anđelković je i prevela novo izdanje Studeničkog tipika, a usledili su prevodi na engleski (doc. dr Jasmina Teodorović) i ruski jezik (Svetlana Luganska), što je novina u štampanju kapitalnih dela jednog naroda.

Uz prevod je publikovana i uvodna studija "Studenički tipik Svetog Save", Registar biblijskih, bogoslužbenih i svetootačkih uporednih mesta, kao i Fototipsko izdanje "Studeničkog tipika".

Ovaj tipik je srpski srednjovekovni dokument iz XIII veka.

Napisao ga je Sveti Sava u Studeničkoj isposnici 1208. godine.

Predstavlja prvi Ustav Srpske pravoslavne crkve.

Pisan je za manastir Studenicu i uređuje organizaciju života u monaškoj zajednici Studenice, uređenje i organizaciju manastirske uprave, molitve, ishrane i posta.

Prof. dr Maja Anđelković je profesorka srednjevekovne književnosti na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, rukovodilac filoloških i bibliotečkih projekata manastira Studenica, prevodilac i urednik novog izdanja "Studenički tipik Svetog Save".

Program Svetosavske nedelje i Vranju nastaviće se u četvrtak, a udarni događaj je koncert Danice Krstić od 20 časova u sali Pozorišta Bora Stanković.

Pre toga u velikoj sali vranjskog teatra, tačno u podne, biće odigrana prva repriza predstave "Princ se neće vratiti" u režiji Dragana Živkovića Durgeta, a tokom dana planirani su interaktivni književni susreti pesnika za decu sa učenicima osnovnih škola i polaznicima predškolske ustanove.

Gostuju pesnici Gordana Vlajić, Violeta Jović, Žikica Dimitrijević i Stevan Milošević.

Najnovije vesti