Sto godina Udruženja Vranjanaca u Beogradu, štampana monografija

Vranje - Zavičajno udruženje Vranjanaca u Beogradu "Žuto cveće" na današnji dan proslavlja 100 godina postojanja.

Tim povodom članstvu se saopštenjem-čestitkom obratio predsednik udruženja prof. dr Dragan Mikić ističući da je povodom ovog velikog jubileja objavljena monografija "Kulturno-privredno udruženje Vranjanaca u Beogradu 1921 – 1941", o prvih dvadeset godina rada zavičajnog udruženja.

- Kulturno-privredno udruženje Vranjanaca u Beogradu počelo je sa radom 16. marta 1921, kada su na Glavnoj skupštini usvojena i overena Pravila o radu Udruženja.

Originalni dokument nalazi se u privatnom vlasništvu porodice Riste M. Simonovića, hroničara Vranja.

Posle slave Svetog Atanasija Velikog (31. mart 1921) sproveden je izbor osnivača i Privremene uprave od 10 članova, koja je delovala do zasedanja Glavne skupštine.

U Privremenu upravu ušli su tada dr Janićije Jovanović, sekretar Kasacije, krojač Trifun Jovanović, hotelijer Milan Mišić, sekretar ministarstva Milutin Sojanović, trgovac Vasa Avramović i još pet viđenih Vranjanaca u tadašnjem Beogradu - podsetio je dr Mikić u čestitiki.

Glavnoj skupštini, navodi se, prisustvovali su ondašnji poznati Vranjanci koji su živeli u Beogradu i 31 osnivač udruženja među kojima su bili dr Jovan Hadži-Vasiljević, istoričar i književnik, Borisav Stanković, književnik, dr Uroš M. Stajić, agronom, dr Milan Vlajinac, agronom, Vasilije Jovčić , inspektor ministarstva, Tasa Avramović, trgovac, Jovan Tabanče, hotelijer, Petar Bunuševac, profesor, Vlada Goločevac, trgovac i drugi ugledni i preduzimljivi Vranjanaci iz različitih oblasti života i rada.

- Oni su osim vezanosti za zavičaj i svojim ekonomskim položajem postavili dobre temelje Zavičajnom udruženju, a konkretnim akcijama pomogli Vranje i vranjski kraj i radili na očuvanju autentične kulture i baštine našeg zavičaja.

Zavičajno udruženje Vranjanaca u Beogradu je tokom proteklih sto godina povremeno opravdano prekidalo svoj rad, nakon čega bi se obnavljalo dobijajući novu energiju i polet.

U njegov stalni razvoj svoju životnu i radnu energiju utkali su pored ostalih Vranjanaca i njegovi predsednici Trifun Jovanović, Jordan Stajić, Josif Đorđević, Svetislav Stojanović, Jovica Stojmenović i drugi - naveo je dr Mikić, predsednik udruženja, u svom obraćanju svim Vranjancima u svetu, ma gde da se nalaze.

Mnogo više podataka i detalja o osnivanju i razvojnom putu Udruženja u prvih 20 godina postojanja i rada može se saznati iz pomenute monografije, koju je zavičajno udruženje kao izdavač priredilo povodom ovog lepog jubileja.

- Neka nam narednih sto godina budu još uspešnije - poručuje na kraju čestitke dr Mikić.

Najnovije vesti