Stevanović: Od naredne sedmice prošireni paket pomoći za tri grane privrede VIDEO

Država je do sada odobrila 617 kredita iz Fonda za razvoj Srbije, odnosno 3,1 milijardu dinara kao pomoć privrednicima radi saniranja posledica pandemije koronavirusa, izjavio je u sredu u Vranju državni sekretar u Ministasrtvu privrede Dragan Stevanović.

On je podsetio da u sklopu ovog paketa podrške privredi država ima na raspolaganju ukupno 24 milijarde dinara i rok do 20. decembra 2020. godne da se sva sredstva angažuju i potroše.

- Ali je naša namera da tokom leta ta sredstva stavimo na raspolaganje vlasnicima mikro, malih i srednjih preduzeća kako bi oni što pre imali benefite od toga - kazao je Stevanović.

Predstavnici Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza održali su u sredu u Vranju sastanak sa lokalnim privrednicima i preduzetnicima kako bi im predočili pakete mera i kreditnih linija koje su, u saradnji sa državom, priremili kako bi im pomogli u održanju likvidnosti i unapređenju poslovanja nakon pandemije koronavirusa.

Stevanović je, govoreći o setu mera koje je država u saradnji sa Fondom i agencijom ponudila pomenutim preduzećima, kazao da će država, u realizaciji ove pomoći, poseban akcenat staviti na podršku prema pet okruga na jugu i jugoistoku Srbije, što podrazumeva i Pčinjski okrug, pored Borskog, Jablaničkog, Zaječarskog i Rasinskog.

- Očekujem da će se privreda vrlo brzo vratiti na nivo od pre 16. marta i da ćemo sve ono što smo definisali u kontekstu rasta na kraju godine uspeti da ostvarimo, a to je da budemo broj jedan u Evropi po tom parametru - kazao je državni sekretar i prvi naprednjak Pčinjskog okruga, najavljujući prošireni paket mera za privrednike od naredne sedmice.

On je naglasio da će se država i on lično potruditi da se na jugu Srbije što brže i efikasnije najveći broj kredita plasira.

- Krenuli smo u startu sa nesektoriskim merama, gledajući da obuhvat bude veliki.

Kako je vreme prolazilo sazrevalo je u našim glavama da postoje sektori koji su više stradali i napravljena je jedna uredba za hotelijersto, turizam i saobraćaj i ti će programi biti malo ekstenzivniji sa dužom ročnošću vraćanja, ali gotovo da smo duplirali sredstva - rekao je Stevanović.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da je skup sa privrednicima i preduzetnicima organizovan s ciljem da se građanima približe mere koje je pripremila država u pogledu povoljnih kreditnih linija.

- Cilj nam je da očuvamo radna mesta i poboljšamo privredni ambijent i aktivnost u našem gradu.

Istovremeno time ćemo imati veći priliv u budžetu i sa svim tim lokalnim prihodima mi možemo da planiramo komunalnu infrastrukturu i investiciona davanja, odnosno projektno finansiranje - rekao je Milenković.

Vesna Vučetić, direktorka Sektora za upravljanje rizicima i rizičnim plasmanima Fonda za razvoj, naglasila je da su u Fondu trenutno najaktuelniji krediti za likvidnost.

- Mere su upućene ka svima i mogu svi da apliciraju, od preduzetnika do srednjih preduzeća.

Za preduzetnike i mikro pravna lica maksimalni limit je 10 miliona dinara, za mala pravna lica 40 i za srednja 120 miliona dinara.

Kamatna stopa je dinarska i iznosi jedan odsto.

To je trenutno najpovoljnija kreditna linija u Srbiji - rekla je Vučetićeva.

Generalni direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Dejan Vukotić rekao je da je Vlada Srbije kao jednu od mera propisala garantnu šemu po kojoj su sve 23 banke koje posluju na teritoriji Srbije potpisale ugovor sa MInistarstvom privrede, izdvajajući 2 milijarde evra za kredite namenje mikro, malim, srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednim gazdinstvima.

- Predviđena je i mogućnost zanavljanja kredita koji privrednicima dospevaju do 31. decembra 2020. godine, uz mogućnost neke vrste reprograma na tri godine - rekao je Vukotić.

Vlasnici mikro, malih i srednjih preduzeća u Vranju imali su priliku da u susretu sa predstavnicima Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza saznaju sve kreditne uslove i postave pitanja o svim nedoumicama koje imaju u vezi sa mogućnošću korišćenja finansijske podrške države.

Najnovije vesti