Stejt depertment: Albanci u Srbiji diskriminisani, Vulin širi govor mržnje

Vranje - Albanci na jugu Srbije su diskriminisani i nisu proporcionalno zastupljeni prilikom zapošljavanja, objavljeno je u godišnjem izveštaju američkog Stejt Departmenta o poštovanju ljudskih prava u Srbiji.

U ovom izveštaju jedna od tema je i pasivizacija prebivališta.

"Pasivizirana su prebivališta brojnih Albanaca u tri opštine na jugu Srbije, što je rezultovalo time da su izgubili lična dokumenta.

Time su im uskraćene zdravstvene, obrazovne i socijalne usluge", navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu Stejt Departmenta, segmenta administracije SAD zaduženog za spoljnu politiku.

O zapošljavanju i integraciji se ističe da su se lideri Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, zajedno sa Bošnjacima u Sandžaku, žalili zbog nezastupljenosti u državnim institucijama na lokalnom nivou.

Podsećanja radi, u Bujanovcu je početkom marta počeo dijalog između Vlade Srbije i predstavnika Albanaca, a na prvom sastanku su dogovoreni plan i rokovi, dok je pre dva dana formirana Radna grupa za integraciju Albanaca.

Kao primer govora mržnje od strane političara i državnih zvaničnika navodi se slučaj ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina za koga se kaže da "nastavlja da u javnosti za Albance koristi uvredljive termine".

U delu o obrazovanju ističe se da nema udžbenika na albanskom jeziku za srednjoškolce.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa ocenio je, uz objavu izveštaja, da je ovo "veliki podstrek" za taj savet.

"Teme koje potencira i kojima se bavi NSA deo su ovog vrlo važnog izveštaja za Preševsku dolinu i svedočanstvo o našim kontinuiranim i konstantnim nastojanjima", navodi Mustafa.

Ceo izveštaj Stejt Departmenta možete videti ako kliknete OVDE.

Najnovije vesti