Stefanović i Volas pozitivno ocenili vežbu Platinasti vuk

Vranje - Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, posle završenog prikaza na Danu visokih zvanica vežbe “Platinasti vuk 2021”, istakao je da je ova vežba bila odlična prilika "da se vidi uigranost partnerskih vojski".

On se zahvalio ministru odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Benu Volasu, amabasadorima partnerskih država i visokim vojnim starešinama na prisustvu, kao i svim vojnicima iz deset zemalja koji su učestvovali na ovoj značajnoj aktivnosti.

"Ova vežba se održava posle duže pauze zbog kovida, ali je odlična prilika da vidimo uvežbanost, uigranost i dobru saradnju naših partnera i naše vojske.

Ovo je odlična priprema za sve multinacionalne mirovne operacije u kojima učestvujemo i one u kojima ćemo učestvovati u budućnosti sa ovim partnerskim državama", rekao je Stefanović.

On je dodao da je od naših, ali i inostranih generala čuo samo pozitivne ocene kada je reč o saradnji i koordinaciji tokom prethodne dve nedelje koliko je trajala vežba "Platinasti vuk".

"Ljudi su upoznali jedni druge, a imali su priliku da upoznaju i kulturne i geografske odlike naših krajeva.

Važno nam je da sutra, kada budu u nekoj od zemalja u kojima učestvuju u mirovnim misijama i u kojima su zajedno u teškim uslovima, znaju da mogu da se oslone jedni na druge", istakao je ministar Stefanović.

Stefanović je istakao da se na poligonu mogla videti takva posvećenost, uvežbanost i uigranost vojnika da nije bilo moguće prepoznati iz koje države dolaze.

"Mi nastavljamo da uvežbavamo i nastavljamo da održavamo ovakve vežbe i naravno da pojačavamo našu bilateralnu saradnju sa ovim državama, jer nam je važno da učimo, da naša vojska usvaja nova znanja, nove veštine i da kroz zajednički rad, kroz zajedničku obuku, dođemo do novog kvaliteta", rekao je Stefanović.

Ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Volas podsetio je na zajedničku borbu srpskih i britanskih vojnika protiv nacista u Drugom svetskom ratu.

"Posle osamdeset godina stojimo zajedno, obučavamo se zajedno u uspostavljanju mira širom sveta, pružajući odgovor na stvarne situacije koje se sreću u konfliktima.

Veoma smo srećni što smo dali doprinos ovoj vežbi i veoma smo zadovoljni što se rešenja donose na međunarodnom i multinacionalnom nivou i što smo sarađivali sa našim srpskim prijateljima.

Pre 80 godina smo započeli našu blisku saradnju i nadam se da će se ona nastaviti narednih 80 godina.

Imamo mnogo zajedničkog posla da obavimo.

Svet je sada nestabilan i veoma brzo srpski i britanski vojnici će zajednički učestvovati u misiji pod pokroviteljstvom Ujedninjenih nacija na Kipru. Radujem se njihovom odlasku tamo – izjavio je ministar Volas.

Na ovogodišnjoj vežbi koja se održava od 3. do 18. juna učestvuje ukupno 524 pripadnika Vojske Srbije i oružanih snaga iz 10 partnerskih zemalja - Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.

Na „Platinastom vuku” ove godine prvi put učestvuju pripadnici oružanih snaga Francuske i Grčke, dok je uz 259 pripadnika Vojske Srbije, kontigent oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva sa 69 pripadnika najbrojniji.

Najnovije vesti