Stanojević: Na Pedagoškom će se školovati menadžeri u obrazovanju

Međunarodna naučna konferencija pod nazivom Menadžment u obrazovanju - savremeni pristupi i perspektive , održana na Pedagoškom fakultetu u Vranju, bila je "u funkciji planiranja koncepcije master studijskog programa (Menadžment u obrazovanju), kojim bi Pedagoški fakultet u Vranju proširio lepezu ponude obrazovnih profila", napisala je dekanica prof. dr Dragana Stanojević, u autorskom tekstu za portal Slobodna reč.

"Jedan od ciljeva ovog studijskog programa koji se priprema je da, pored pedagoških radnika, mogućnosti za doživotno učenje i dodatne kompetencije iz oblasti menadžmenta mogu sticati i drugi zainteresovani iz šire društvene sredine.

Ovaj jednogodišnji master studijski program akademskih studija obezbeđivao bi sticanje društveno i lično opravdanih i korisnih kompetencija", naznačila je Stanojević.

Pored već definisanih osnovnih ciljeva i zadataka obrazovanja visoko stručnih kadrova u oblasti predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja, dodala je ona, studijskim programom Menadžment u obrazovanju "omogućilo bi se dodatno unapređenje edukativnih procesa u osnovnim, srednjim školama i predškolskim ustanovama".

"Ono bi se ostvarivalo kroz obučavanje za efektivno i efikasno kreiranje i održavanje radne sredine i atmosfere u okviru obrazovnih institucija, što će dalje promovisati, podržavati i održavati efektivno učenje i poučavanje.

Za realizaciju ovog studijskog programa koncipiranog za nivo master studija, pored nastavnika fakulteta, planirano je angažovanje i renomiranih stručnjaka drugih univerziteta.

Kroz ponudu savremenih pristupa u poučavanju, istovremeno bi se ovim studijskim programom kreirale profesionalne kompetencije mendžera u obrazovanju za domaće, ali i svetsko tržište", zaključila je Stanojević.

Interesovanje za upis studenata na postojeće programe Pedagoškog fakulteta u Vranju drastično je opalo poslednjih godina.

Na fakultetu pokušavaju da uvođenjem novina promene takvo stanje.

Pedagoški fakultet u Vranju funkcioniše u okviru Univerziteta u Nišu.

Prva je i najveća visokoškolska ustanova koja obrazuje učitelje na jugu Srbije.

Tradicija obrazovanja učitelja datira od 1946. godine.

Fakultet danas obrazuje učitelje i vaspitače kroz tri akreditovana nivoa studija (studije prvog, drugog i trećeg stepena), kao i master profesore tehnike i informatike, kroz integrisane akademske studije.

Najnovije vesti