Stanković: Tačno je da se povlačim sa funkcije v.d predsednika suda

Vršilac funkcije predsednika Osnovnog suda u Vranju Stojadin Stanković potvrdio je za Vranje News da se povlači sa te funkcije, čime su otklonjene mnogobrojne medijske spekulacije o njegovom budućem nameštenju u ovom sudu.

- Povlačim se iz zdravstvenih razloga - rekao je Stanković za naš portal.

On je napomenuo da je o toj svojoj odluci na vreme obavestio predsednicu Višeg suda u Vranju Draganu Ilić Marković, koja po funkciji odlučuje i imenovanju novog v.d-a u neposredno nižem sudu.

Stanković je precizirao da mu 3. juna ističe v.d. mandat.

- Bliži mi se kraj radne karijere, u leto naredne godine ispuniću uslove za penzionisanje - navodi Stanković.

On će ubuduće samo biti sudija vranjskog suda.

Konkurs za izbor novog predsednika Osnovnog suda u Vranju najpre je raspisan u martu prošle godine, otkad je Stanković, nakon što mu je istekao mandat, postavljen za vršioca funkcije predsednika.

Na tom konkursu protivkandidat mu je bila sudija ovog suda Dragan Stanković Tasić.

Potom je novi konkurs za predsednika suda Visoki savet sudstva raspisao u martu ove godine, neposredno pre pandemije koronavirusa.

Imajući u vidu da je konkurs još uvek u toku nema zvanične potvrde ko su sve novi kandidati.

Nezvanično, u opticaju je nekoliko njih unutar samog suda.

Pominju se imena ranije kandidatkinje Dragane Stanković Tasić, sadašnjeg zamenika v.d. predsednika Nenada Stefanovića, a kandidat je navodno i sudija krivičar Aleksandra Tošić Arsić.

Međutim, konkurs je još uvek otvoren, tačnije produžen je do 25. maja, tako da ostaje mogućnost da se neko od već prijavljenih kandidata povuče ili da se na konkurs jave novi.

Stojadin Stanković došao je na čelo Osnovnog suda u Vranju 1. juna 2014. kao izabrani predsednik suda, od vremena kada je po zakonu mandat predsednika sudova u Srbiji trajao pet godina, bez mogućnosti reizbora na predsedničku funkciju.

Tada je za predsednika Osnovnog suda konkurisalo osmoro kandidata.

Po isteku mandata Stankoviću je predsednik neposredno višeg suda produžavao v.f. mandat.

D. Dimić

Najnovije vesti