Stanković: Situacija u vezi sa koronom nesigurna, ali pod kontrolom

Epidemiološka situacija u Vranju i dalje je nesigurna, ali je pod kontrolom, izjavio je za RTS epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju Slađan Stanković

Stanković je rekao da su ponedeljak od 280 uzoraka pozitivna bila 33, kao i da je uzeto još 320 uzoraka koji će danas biti poslati na analizu.

- U jednoj fabrici obuće su tri obolela, danas ćemo testirati radnike ta dva pogona gde su radili oboleli.

Obavili smo opsežna testiranja i drugih oblolelih i njihovih kontakata.

Sve radnike iz fabrike nameštaja smo testirali; 55 je obolelih i sve smo stavili u bolničku izolaciju i u kućnu izolaciju njihove kontakte - rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima skoro da su popunjeni kapaciteti COVID bolnica, jer se sva pozitivna lica po zakonu hospitalizuju.

- Ima nekoliko slučajeva sa lakšim upalama pluća, to su srednje teška stanja, ali uglavnom se radi o blagim kliničkim slikama i asimptomatskim slučajevima koji se nalaze u povoljnom zdravstvenom stanju - istakao je Stanković.

On je na kraju kazao da ima utisak da se "stanovništvo opametilo".

JOŠ TRI PREMINULA

U poslednja 24 časa u Srbiji su od koronavirusa preminule još tri osobe, čime je ukupan broj žrtava povećan na 234. Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji je na koronavirus testirano 5.298 osoba, a koronavirus je potvrđen kod njih 34, podaci su sa sajta Ministarstva zdravlja covid19.rs. Od početka epidemije koronavirusa u Srbiji su zaražene ukupno 10.733 osobe. Procenat smrtnosti je 2,18 odsto. Hospitalizovano je 808 pacijenata, a ukupan broj izlečenih građana je 4.904.
Na respiratorima je 15 pacijenata. Do 15 časova 19. maja u Srbiji su testirane ukupno 190.683 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Najnovije vesti