Stanković: Albanci polako shvataju da rešavanje problema ide preko institucija

Zajednički nastup albanskih stranaka na predstojećim izborima je dobra odluka, kako za njihovu nacionalnu zajednicu, tako i za Srbiju, izjavio je Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoran Stanković.

On je u intervjuu za Večernje novosti rekao da bi Albanci time potvrdili "da su postali svesni da će zajedno sa svima u zemlji u kojoj žive, poštujući Ustav, zakon i usvojene konvencije o nacionanim manjinama, učestvovati u rešavanju svih bitnih životnih pitanja".

- Oni su građani Republike Srbije i logično je da učestvuju na izborima - rekao je Stanković.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da se "pojedini albanski politički lideri ne odriču sna o pripajanju Kosovu" Stanković je ponovio stav da su "ove tri opštine bile, jesu i biće sastavni deo Republike Srbije".

- Sviđalo se to nekom ili ne.

Takve težnje pojedinaca su dnevnopolitičko skupljanje jeftinih poena i demagogija, a ovakvo delovanje nikada i nigde nije dalo pozitivne rezultate - kazao je predsednik KT.

On je izneo i viđenje po kome "takozvana politička elita iz Prištine nikada nije imala neki značajan uticaj na donošenje odluka albaskih lidera iz ovih opština.

- Oni sada uviđaju da je najrazumniji način rešavanja svih pitanja u okvirima institucija svoje zemlje.

Podrška za izlazak na izbore ima težinu jer dolazi od zemlje matice, što niko nikome ne može da ospori - kazao je Stanković.

On je na kraju rekao da su Albanci sa juga Srbije, ranijim bojkotom popisa, "sebi naneli štetu".

- Verujem da će učestovati na popisu sledeće godine jer, nakon uvida u brojnost nacionalne manjine, država projektuje sredstva iz budžeta.

Praktično, izlaskom na popis oni bi obezbedili i veća sredstva za svoju zajednicu - kazao je Stanković.

Koordionaciono telo u decembru će napuniti 20 godina postojanja.

Za to vreme, osim redovnih izdvajanja iz budžeta, u ove tri opštine uloženo je 120 miliona evra iz naše zemlje i međunarodne zajednice.

Najnovije vesti