Stanje na administrativnim prelazima: Za srpske kamione potrebna najava

Vranje - Nakon što su prištinske vlasti donele odluku da onemoguće transport robe srpskog porekla ukoliko u dokumentaciji nije istaknut naziv "Republika Kosovo", na punktovima ka našoj južnoj pokrajini promet robe je i dalje otežan, ali se gužva smanjila jer prevoznici pristižu u manjem broju, saopšteno je iz Uprave carina.

- Za prolazak kamiona sa srpskim tablicama i dalje je potrebna najava, dok strani prevoznici prolaze slobodno.

Kamioni koji prevoze robu srpskog porekla i dalje ne mogu da prođu administrativnu liniju ukoliko se radi o robi namenjenoj tržištu AP KiM.

Međutim, ukoliko je reč o kamionima koji su u tranzitu i robu srpskog porekla prevoze preko teritorije pokrajine za neke druge zemlje, njihov prelazak administrativne linije se ne dovodi u pitanje - navodi se u saopštenju Uprave carina.

Navodi se i podatak da je tokom noći između 3. i 4. juna preko administrativnih punktova "istupilo 111 teretnih kamiona koji su ili prevozili stranu robu na AP KiM, ili su bili u tranzitu preko teritorije AP KiM, odnosno prevozili su robu koja je namenjena drugim zemljama poput Albanije (bez obzira na poreklo robe)".

- Oni prevoznici koji su svesni da dokumentacija koju poseduju ne ispunjava uslove koje zahteva prištinska administracija ne pristižu na punktove, već čekaju da se situacija normalizuje.

Uprava carina, kao ni do sada, sa punktova ne vraća kamione koji sa teritorije AP KiM voze robu ka Srbiji, a u dokumentaciji imaju oznake koje su prema Briselskom sporazumu u skladu sa statusno neutralnim označavanjem teritorije AP KiM.

Najnovije vesti