Stalna radna grupa, mediji i tužioci u Vranju o bezbednosti novinara FOTO/VIDEO

Mehanizmi zaštite medijskih radnika i dosadašnji slučajevi u kojima su novinari iz Vranja i sa juga Srbije bili ugroženi, predstavljeni su u utorak u Vranju, na sastanku članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara, sa novinarima, tužiocima i predstavnicima policije Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

Predstavnici medija izneli su da su se zbog izveštavanja sa pojedinih skupova ili kritičkog mišljenja u proteklom periodu suočavali sa pretnjama, uvredama, pritiscima, a neki su govorili o konkretnim slučajevima u kojima im je bila ugrožena bezbednost.

Prvi sastanak članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara sa predstavnicima medija u Vranju održan je pre dve godine, kada je otvoren slučaj ugrožavanja imovine i opšte bezbednosti zaposlenih u lokalnom OK radiju.

Donete su tri pravnosnažne presude protiv okrivljenih.

Podaci Državnog javnog tužilaštva, koje je prenela Stalna radna grupa za bezbednost novinara, govore da je u januaru ove godine bilo 11 prijavljenih slučajeva ugrožavanja sigurnosti medijskih radnika.

Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, kazao je da su njeni predstavnici shvatili koliko je važno da se pojavljuju na svim mestima gde postoje problemi novinara.

"A, to je na gotovo celoj teritoriji Srbije, kako bismo ostvarili istu vrstu kontakata i saradnje sa kontakt tačkama u lokalnim tužilaštvima i policiji", kazao je Matić u Vranju.

Danijela Trajković, glavni javni tužilac u Višem javnom tužilaštvu u Vranju, mišljenja je da je "neophodna intenzivna saradnja" između predstavnika stalne radne grupe, tužilaca i policije.

"To je neophodno da bi se došlo do pravnosnažnih odluka, gde bi izvršioci na adekvatan način bili kažnjeni", rekla je Trajković.

Mesečni medijski monitoring ANEM-a za mesec januar prezentovala je jedna od autorki - advokatica Kruna Savović.

Ona je predočila najvažnije nalaze iz izveštaja koji se tiču slobode govora, SLAPP tužbi, izrade i implementacije novih propisa u medijskoj i povezanim sferama.

Savović je predočila uvide do kojih se došlo tokom izrade januarskog monitoringa medijske scene u Srbiji.

"Prisutni su upoznati sa zaključcima izveštaja o statusu ljudskih prava koji izrađuje organizacija Human rights watch.

U izveštaju je istaknuto da su nezavisni novinari, i tokom 2023. godine, bili izloženi kako pretnjama i zastrašivanjima, tako i SLAPP tužbama.

Prilikom izrade monitoringa medijske scene naročitu pažnju izazvali su: pokušaj neovlašćenog preuzimanja Instagram naloga novinarke CINS-a Ivane Milosavljević, pretnje upućene web redakciji N1 i pritisak na novinare Vanju Đurić (N1) i Željka Veljkovića (Nova S), pretnje koje su zbog svog podkasta doživeli autori Nenad Kulačin i Marko Vidojković, fizički nasrtaj na novinara Nebojšu Todorovića i pritisak na Ivanu Jovanović, novinarku Bujanovačkih.

Takođe, reči je bilo i o prvostepenoj presudi donetoj povodom ugrožavanja sigurnosti Srđanu Noniću, kao i o suđenju Stefanu Iliću zbog ilegalne gradnje koja je za posledicu imala to da je prozor redakcije OK radija bio zazidan."

Govoreći o SLAPP tužbama, Kruna Savović akcenat je stavila na nalaze Mreže organizacija udruženih u borbi protiv SLAPP tužbi u Evropi (CASE koalicija), ali i na prvostepenu oslobađajuću presudu donetu u krivičnom postupku koji je Nikola Petrović, bivši direktor Elektromreže i kum predsednika Republike Srbije, pokrenuo protiv novinarki KRIK-a Dragane Pećo i Vesne Radojević.

Izlaganje advokatice Savović bilo je odličan uvod u otvoreni razgovor o slučajevima pretnji i napada kojima su prethodnih godina bili izloženi novinari i novinarke Leskovca, Vranja i drugih gradova unutar Pčinjskog okruga na sastanku Stalne rade grupe za bezbednost novinara koji je usledio.

Događaj u Vranju organizovala je Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), u okviru projekta "Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara", podržanog od strane Evropske komisije i medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji.

Trening o bezbednosti novinara

U Vranju je u utorak održan dosad najposećeniji trening za unapređenje bezbednosti novinara, kojem je prethodila prezentacija ANEM-ovog mesečnog medijskog monitoringa za mesec januar. Branko Čečen, iskusni novinar, predavač, urednik i nekadašnji direktor Centra za istraživačko novinarstvo, govorio je o raznim segemntima važnim za bezbednost novinara i novinarki, a izuzetno interesovanje za učešće podstakla je atmosfera nesigurnosti usled slučajeva iz bliske prošlosti, kada su se novinari i mediji iz ovog regiona našli na udaru neprijatelja slobodne reči. Nesposredno iskustvo pojedinih učesnika dalo je nov impuls treningu u Vranju, tokom kojeg je fokus bio usmeren na prepoznavanje različitih oblika nasilja i pretnji, kao i na strategije za dalju prevenciju i zaštitu. Slične obuke u okviru projekta Sistem prevencije i zaštite novinara Branko Čečen je sa velikim uspehom već održao u Beogradu, Čačku, Novom Pazaru, Subotici, Šapcu, Novom Sadu i Nišu a do kraja godine se planira održavanje sličnih edukativnih treninga širom Srbije.

Najnovije vesti