Stalna koordinatorka UN u Vranju: Spremni smo da podržimo ekonomski razvoj

Stalna koordinatorka sistema Ujedinjenih nacija Fransoaz Žakob, izjavila je u četvrtak u Vranju da Srbija može da bude model za druge zemlje "po načinu brige i zbrinjavaju" izbeglih osoba.

"Veoma je važno da razgovaramo o položaju izbeglih, poboljšanju uslova njihovog života, ali i mogućnostima da oni ostanu u Srbiji", istakla je koordinatorka.

Za Žakob i šefa predstavništva UNHCR za Srbiju Sufijana Ađalija sa saradnicima, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i zamenica Zorica Jović, priredili su u četvrtak prijem.

Stalna koordinatorka sistema UN bila je veoma zainteresovana za projekte koji se realizuju u Vranju i okolini u različitim oblastima, s ciljem unapređenja ekonomskog razvoja Pčinjskog okruga i izrazila "spremnost za pružanje podrške i pomoći".

Gradonačelnik Milenković je gostima prezentovao dosad realizovane projekte u saradnji sa UN u različitim oblastima na teritoriji Grada Vranja, kao i planirane aktivnosti u narednom periodu.

"Posebno sam ponosan na članstvo Grada Vranja u UNESCO mreži kreativnih gradova u oblasti muzike od 2019. godine.

Realizovano je više od 80 različitih projekata koje je sprovodio UNOPS.

Neki od najznačajnih su izgradnja i opremanje Hirurškog bloka, rekonstrukcija bolnice, izgradnja infrastrukture u Slobodnoj zoni, izrada Geografskog informacionog sistema, planova detaljne regulacije, tehničke dokumentacije, izgradnja obilaznice, infrastrukture u seoskim područjima", rekao je Milenković.

Preko UNHCR-a, podsetio je gradonačelnik, Grad Vranje, uz podršku partnera, brine o 74 osobe, koje se nalaze u vranjskom Kolektivnom centru za azil, da deca izbeglih pohađaju školu, kao i da lokalna samouprava čini sve da omogući njihovu inkluziju.

"Planom razvoja Grada Vranja od 2021. do 2030. godine definisani su strateški pravci razvoja, koji u prvi plan stavljaju bolje uslove za život i rad u lokalnoj zajednici u jednom bezbednom i tolerantnom okruženju, koje pre svega afirmiše različitosti i miroljubivu koegzistenciju, imajući u vidu da je Vranje centar Pčinjskog upravnog okruga", kazao je Milenković.

Nakon održanog sastanka stalna koordinatorka Fransoaz Žakob sa saradnicima posetila je Centar za azil Vranje.

Najnovije vesti