Stagnacija finansijske blokade: Dubioza ZC Vranje 2,7 miliona evra

Pre tačno dva meseca finansijska blokada Zdravstvenog centra (ZC) Vranje iznosila je 316,3 miliona dinara ili oko 2,67 miliona evra, koliko iznosi i danas, što je prvi put da u određenom periodu ukupan iznos dugovanje ove zdravstvene ustanove prema izvršnim poveriocima stagnira, pokazuje finansijska statistika iz baze podataka dužnika u prinudnoj naplati Narodne banke Srbije (NBS).

Prethodno je, u 2018. godini, finansijska blokada računa ZC Vranje po tom osnovu uvećana za oko 118,5 miliona dinara ili za oko milion evra.

To je u proseku bilo mesečno uvećanje od 83.300 evra.

Poređenja radi, dugovanje ZC je u celoj 2017. godini naraslo za oko 145 miliona dinara ili za 1,2 miliona evra.

Baza podataka Jedinstvenog registra računa Narodne banke Srbije (NBS) pokazuje da blokada računa ZC Vranje neprekidno traje čak 988 dana, tačnije od 11. maja 2016. godine.

Pretragom baze NBS vidi se da ZC Vranje plaća obaveze po osnovu PDV-a i poreza na dobit pravnih lica, sudovima i slično, a da potraživanja pojedinaca, pretežno zaposlenih koji su tužili ustanovu po raznim osnovima, i dalje stoje kao neizvršena.

Najviše je takvih rešenja iz 2017. godine, nešto manje od 900.

Među poveriocima iz 2017. godine su najčešće zaposleni i bivši zaposleni za koje novac potražuju privatni izvršitelji, ali su na spisku poverilaca u protekle dve godine i sudovi, kao i Poreska uprava po osnovu PDV-a i neplaćenog poreza na dobit pravnih lica i sl.

Sopstveni prihodi ZC Vranje od naplaćenih usluga iznose 2,5 do 3 miliona dinara mesečno.

Ukupan dug prema svim poveriocima, prema poslednim informacijama, iznosi preko milijardu dinara.

Najnovije vesti