SSP Vranje: Kultura više ne stanuje ovde

U saopštenju od četvrtka iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) u Vranju konstatovano je da kultura u Vranju "pod naletom gradske vlasti beži kroz prozor".

U vezi sa tim iz SSP uputuli su nova pitanja predstavnicima vlasti u Vranju.

"Da li Vranje još uvek ima profesionalni ansambl u Pozorištu Bora Stanković ili smo se vratili u doba amaterskog bavljenja glumom, a razvijamo profesionalni bioskop?

"Da li 50 miliona dinara para građana Vranja koje izdvajate za profesionalno pozorište u Vranju ne mogu da omoguće da glumci dobace do Leskovca gde se ove godine održava 57. Festival profesionalnih pozorišta Srbije Joakom Vujić, nego glume po lokalu na panađurima i svetkovinama kojima ste nadenuli prefiks kulturni?

"Kako smo i zašto smo od razgovora o nagradi koja će se doneti sa "Joakima" došli do razgovora o učestvovanju na "Joakimu", pošto nas ne selektuju i ne zovu?

"Da li je profesionalno Pozorište ono koje ne može da sastavi mesečni repertoar, pa ga dopunjuje foklornim igrama, reprizama repriza i bioskopskim projekcijama", pitaju iz SSP.

U saopštenju se dodaje da su u odboru Đilasove partije u Vranju "stekli utisak da se direktor vranjskog Pozorišta bolje pokazao u raznošenju stranačkih paketa, nego kao direktor jedne institucije kulture sa tradicijom dužom od 120 godina" i nastavljaju sa pitanjima.

"Da li ste završili "Kulturno leto" i koliko je koštalo ove godine, da li smatrate da kulturna politika može da stane u pet dana amaterskih, već viđenih događaja, da li imate kapaciteta da smislite nešto novo i podarite vranjskoj publici?

Da li u kulturnim institucijama i dalje nastavljate praksu zapošljavanja osoba sa kriminalnim dosijeima i lica bez školske spreme koja ne ispunjavaju zakonske uslove za rad u kulturi.

Tu ne mislimo samo na Pozorište, već i na Biblioteku Bora Stanković, Istorijski arhiv, Narodni muzej pa imamo situaciju da pekari, kuvari i ljudi sa elektrotehničkom srednjom školom brinu o kulturi grada Vranja.

Plašimo se da će i ova postavljena pitanja ostati bez odgovora od strane lokalnih grobara kulture i grobara svakog aspekta života u našem gradu.

Građanima možemo poručiti da će Stranka slobode i pravde Vranje nakon pobede na izborima u aprilu naredne godine povećati budžet za kulturu i vratiti stari sjaj kulturnim manifestacijama u gradu - Borinim pozorišnim danima, Borinoj nedelji, Danima Vranja, manifestaciji "Karanfil devojče" i drugim", zaključuje se u saopštenju SSP Vranje.

Najnovije vesti