SSP: Rad od kuće stopirao isplatu dečjih dodataka

Iz Sektora za lokalnu samoupravu i zaštitu prava građana Stranke slobode i pravde (SSP) u Vranju saopšteno je da se samohrani roditelji "suočavaju se sa brojnim problemima i izazovima", te da za veliki broj problema "ne postoje adekvatna zakonska rešenja osim određenog pravnog okvira".

- Problemi su najčešće socijalno-ekonomskog karaktera, počev od nerešenog stambenog pitanja, vrlo čestog neplaćanja alimentacije od strane drugog roditelja sa kojim dete ne živi, nezaposlenosti ili vrlo niskih primanja, teškoća u traženju zaposlenja, usklađivanja profesionalnih obaveza i obaveza prema detetu...

Takođe, u Vranju je sve veći broj roditelja, kako samohranih tako i onih koji žive u bračnoj zajednici, koji zbog nebrige, nemara, nezainteresovanosti zaposlenih u javnom sektoru ne mogu mesecima da ostvare ni prava koja su im zakonom garantovana.

Konkretno, roditelji koji su podneli urednu dokumentaciju pre nekoliko meseci za ostvarivanje dečjeg dodatka, koji im je i odobren, još uvek nisu primili isti i, kako ističu zaposleni u Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave grada Vranja – kojima se ovi roditelji redovno obraćaju sa pitanjem kada će biti isplata, ne mogu garantovati da će isplate biti ni u februaru.

Kao razlog se navodi "preopterećenost" ovog Odeljenja, s obzirom da svi, osim jednog zaposlenog, "obavljaju poslove od kuće" - navode iz SSP.

Postavlja se, prema SSP, "realno i opravdano pitanje".

- Da li postojeća pandemija stavlja u privilegovan položaj zaposlene u javnom sektoru kojima je dopušten rad od kuće, prilikom čega, na osnovu odluke Vlade RS, pritom ostvaruju 100 odsto svojih primanja, u odnosu na najugroženije kategorije stanovništva koje se neretko izdržavaju od dečjih dodataka i socijalnih primanja, a ista se ne isplaćuju mesecima zbog navedenog "rada od kuće" od strane javnog sektora?

Pitamo se da li je moguće da zaposleni u javnom sektoru nisu upoznati sa činjenicom da većina socijalno ugroženih roditelja od simbolične sume dečjeg dodatka jedva preživljava, s obzirom da im i ovaj iznos već mesecima uskraćuju?

I pored toga što smo do sada uglavnom shvatili u kakvoj državi živimo, ne možemo da se nanovo ne iznenadimo ovakvom kompletnom nebrigom o najugroženijim kategorijama naših sugrađana.

Ovom prilikom se pridružujemo apelu svih roditelja kojima nije isplaćen dečiji dodatak mesecima unazad i zdušno podržavamo njihovu borbu za ostvarenje zakonom garantovanih minimalnih prava - navodi se u saopštenju Sektora za lokalnu samoupravu i zaštitu prava građana SSP Vranje.

Najnovije vesti