SSP: Pitanja za direktorku Zdravstvenog centra

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Vranju oglasio se u utorak saopštenjem u kome je postavio pet pitanja v.d. direktorki vranjskog Zdravstvenog centra (ZC) Ljiljani Antić i Kriznom štabu grada u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

- Kada vas iz Kriznog štaba Srbije okarakterišu kao grad u kome se nešto dešava što ne sme, zatim šalju specijalnu zdravstvenu ekipu koja treba da istraži šta je to što ne štima, onda briga građana Vranja ne može izostati - navode iz SSP-a.

Oni su na pomenute adrese uputili sledeća pitanja.

1. Da li je istina da ste kontrolu organizacije procesa vakcinacije poverili ljudima koji nisu zdravstveni radnici i nemaju nikakve dodirne tačke sa zdravstvom?

2. Da li je istina da se u COVID bolnicama (odeljenjima) ne poštuje ni minimum epidemioloških mera, da li su dozvoljene posete pacijentima koji su hospitalizovani u crvenoj zoni?

3. Da li ste u Opštoj bolnici koja nije deo COVID sistema napravili, blago rečeno, "sabirni centar" kao u knjizi Dušana Kovačevića, jer ste tri hirurške grane medicine, tri hirurška odeljenja, odeljenje ortopedije, urologije i oftalmologije izmestili u hirurški blok u totalno prostorno neuslovnim uslovima gde se pravila koja moraju biti ispoštivana i u pogledu prostora i u pogledu opreme krše, čime ugrožavate zdravlje ležećih pacijenata na tim odeljenjima i onemogućavate pružanje adekvatne zdravstvene usluge ambulantnim pacijentima?

4. Da li ste premeštanjem gore pomenutih odeljenja ugrozili i zdravstvenu bezbednost pacijenata na ginekologiji, otorinolaringologiji, kao i hirurgiji jer se usled neadekvatne prostorne organizacije mešaju patologije pacijenata i time ponovo ugrožava njihovo zdravlje?

5. Da li je rekonstrukcija bolnice zaista prioritet kada je epidemiološka situacija u gradu i više nego alarmantna?

Osim ovih pitanja iz SSP navode da u Vranju "vlada zdravstveni haos", te da "nimalo nije lako ni zaposlenima".

- Zato se takođe nameće pitanje da li ste svojim postupcima i načinom na koji vodite zdravstvo u ovom gradu otežali rad svim medicinskim i nemedicinskim radnicima koji rade u zdravstvenom centru, koji daju sve od sebe da se u neuslovnim uslovima izbore za svaki ugroženi život i zdravlje naših sugrađana?

Odsek za zdravstvo SSP Vranje konstatuje da je zbog nesposobnog i nestručnog vođenja zdravstva u toke ove pandemije grad Vranje u celosti postao crvena zona.

Zbog toga predlažemo strogu kontrolu crvene COVID zone, čime će se sprečiti raznošenje COVID infekcije van zdravstvene ustanove, pa će i održavanje higijene u takvim kontrolisanim bolničkim uslovima biti lakše.

Predlažemo bolju organizaciju ne-kovid bolnice gde se racionalno mora rasporediti prostor svim odeljenjima.

Predlažemo da se proces vakcinacije strogo kontroliše, da se ne dozvoljava da redari i ljudi koji prave trijažu pacijenata budu nemedicinsko osoblje.

Na kraju podvlačimo da je svima nama prioritet da se u ovoj borbi protiv COVID infekcije izborimo za svaki ljudski život - navodi se u saopštenju Odseka za zdravstvo SSP Vranje.

Najnovije vesti