SSP: Nezadovoljstvo zbog položaja Roma u Vranju

Iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, izraženo je "duboko nezadovoljstvo socio-ekonomskim i društvenim položajem" pripadnika romske nacionalne manjine na teritoriji Grada Vranja, u samom gradu, Vranjskoj Banji, Pavlovcu i drugim naseljima na području Vranja gde žive Romi.

- SSP najoštrije osuđuje odnos aktuelne vlasti u Vranju prema Romima kojih ima više od 4.000, a koji vladajućoj stranci služe jedino tokom kampanja za izbore kada im daje slatkorečiva i gromoglasna, a u suštini, lažna obećanja da će popraviti njihov položaj u Vranju i u našem društvu.

Vladajuća koalicija neljudski koristi težak socijalni položaj Roma i pred izbore "kupuje" glasače lažnim obećanjima, a vrlo brzo nakon izbora zaboravlja na probleme ove nacionalne zajednice koje svakodnevnicu ovih ljudi čine mučnom i tegobnom, a što oni zbog odnosa prema svojoj državi, Vranju i sugrađanima Srbima apsolutno ne zaslužuju - navode iz SSP-a.

U saopštenju vranjskog odbora ove stranke se dodaje da aktuelna vlast "nije ni dodirnula probleme obrazovanja Roma u Vranju, zdravstvenog prosvećivanja, ekonomske egzistencije, komunalnih teškoća u njihovim mahalama".

- U tim naseljima često nema ni atmosferske, ni fekalne kanalizacije, a vlast nije sagledala ni društvene i kulturne potrebe romskog stanovništva.

Gradska vlast u Vranju oduzima pravo romskim udruženjima na prostorije koje su decenijama koristili u Gornjoj čaršiji na lokaciji nekadašnjeg "Belog jagnjeta", zahtevajući da njihova, čak i penzionerska udruženja, plaćaju zakupninu svojih kancelarija, dok na drugoj strani Grad plaća troškove većem broju ostalih penzionerskih asocijacija u Vranju - navode iz SSP-a.

Iz odbora partije Dragana Đilasa u Vranju na kraju pozivaju vranjske i ostale Rome na teritoriji grada "da više ne budu u funkciji jednokratne, izborne zloupotrebe vladajuće koalicije"-

- Moraju da pokušaju da kroz aktivnosti svojih političkih stranaka i udruženja reše svoje ogromne probleme.

Ne sme da se zaboravi da su Romi uvek bili uz svoje sugrađane Srbe u svim teškim istorijskim situacijama, da su sloganom "Braćo Srbi, Romi su uz vas" zaslužili da sada, ne samo SSP već i druge političke stranke, podrže pripadnike romske nacionalne zajednice i pomognu im da izađu iz tradicionalnih teškoća koje za posledicu imaju iseljavanje Roma iz Vranja i ostalih mesta gde oni žive u zemlje Zapada - zaključuje se u saopštenju GrO SSP Vranje.

Najnovije vesti