SSP: Čiji gubici idu na teret građana Vranja

Iz Stranke slobode i pravde (SSP) u Vranju oglasili su se u ponedeljak saopštenjem u kome se gradskoj vlasti zamera što stečaj u JP Direkcija za izgradnju grada Vranja i JP Skijalište Besna kobila "traje već šest godina".

"Naviknuti na naprednjačku degradirajuću politku 2016. godine nas nije iznenadio stečajni postupak koji je pokrenut u tim JP.

Optimisti su se ponadali da će se stečajem okončati pljačka koja se dešavala u ovim javnim preduzećima, ali pljačka ne samo da se nije okončala već je produžena, u nekom drugom obliku.

Naime grad parama građana Vranja od dana proglašenja stečaja u ovim preduzećima pa do današnjeg dana plaća platu i troškove stečajnih upravnika u ovim preduzećima, dakle šest godina naprednjačka vlast ne može da okonča stečaj.

Postavlja se pitanje da li ne može ili neće?

Grad je na sebe preuzeo milionska dugovanja ovih preduzeća i plaća ih iz džepova građana Vranja.

Ko i zašto nije uradio analizu opravdanosti nastalih dugova?

Da li su dugovi nastali iz poslovanja ovih preduzeća ili su rezultat bahaćenja, stranačkih finansiranja i ličnih bogaćenja pojedinaca?

Da li je grad protiv odgovornih lica iz ovih preduzeća podneo prijave zbog milionskih gubitaka koja su stavljena na grbači građana Vranja", pitaju iz SSP Vranje.

Zaposleni u ovim preduzećima, dodaje se u saopštenju, navodno su "tužili grad Vranje".

"Iznosi tužbenih zahteva prelaze više miliona dinara, a za ovih šest godina dostigli su cifru od više desetina miliona dinara.

Pojedini koji su direktno odgovorni za ove milionske štete tužili su grad i potražuju između 7 i 10 miliona dinara naših para", konstatuju iz SSP.

Ti isti, dodaje se u tekstu saopštenja, "koji su zaslužni za propast prethodno pomenutih preduzeća su za svoj nerad nagrađeni stalnim zapošljenjem u nekim novim javnim preduzećima".

"Oni ponovo primaju platu iz budžeta grada Vranja, odnosno iz džepova građana Vranja.

Petorica bivših radnika tih preduzeća nalaze se na visokim javnim pozicijama sa platom do 150.000 dinara mesečno, a po tužbama potražuju pojedinačno od 5 do 7 miliona dinara.

Da li se ovde štite interesi građana ili pojedinaca?

Da li je grad umesto da kazni odgovorna lica u preduzećima u stečaju u stvari njih nagradio boljim radnim mestima?

Da li se stečajni postupak u dogovoru sa advokatima namerno razvlači kako bi dugovi narasli i ko će na kraju, kad dođu na naplatu, da ih isplati iz budžeta?

Da li zbog ovakvog ponašanja vlasti preti blokada budžeta kada sudski postupci dođu na naplatu i da li će to da ugrozi isplatu zarada zaposlenima u javnoj upravi", pitaju na kraju iz SSP-a.

Najnovije vesti