Srpska nova godina u Vranju dočekana na otvorenom (FOTO, VIDEO)

Pravoslavnu odnosno Srpsku novu godinu Vranjanci su u nedelju uveče dočekali i na otvorenom, na Trgu Staniše Stošića gde su ih zabavljali Đorđe Popović poznatiji kao Đole Popa sa bendom (Aleksandar Stojković - klavijature, Emin Demirović - vokal i kahon, Robert Fejzić - vokal i Vladimir Ćuković - gitara) i orkestar Ekrema Mamutovića.

Organizator dočeka bila je Turistička organizacija Vranja.

Kako je bilo, možete pogledati na fotografijama i u video materijalu koji ekskluzivno objavljuje Vranje News.

Julijanska Nova godina (u Srbiji Srpska Nova godina, a kod ostalih Stara Nova godina ili Pravoslavna Nova godina) je praznik koji se slavi 14. januara po Gregorijanskom kalendaru svake godine.

Tog datuma je 1. januar po Julijanskom kalendaru.

Po narodnim občajima za novu godinu Srbi su se skupljali i igrali narodne igre.

Tokom Osmanske vladavine bilo je zabranjeno proslavljanje i poštovanje srpskih tradicija, u početku novogodišnja skupljanja su bila potajna da Osmanlije ne bi doznale ali kako je vreme prolazilo iz straha sve manje su se održavali tako da je vremenom prestao ovaj običaj.

Iako nije zvanična Nova godina, ona se rado slavi u balkanskim zemljama kao što su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Makedonija, pravoslavni delovi Hrvatske i sl.

Takođe se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji...

Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj (kao Alter Silvester), kao i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj (Edinburški Am Bothan).

(Wikipedia)

Najnovije vesti