Srbi sa Kosova glasaće i u Vranju

Ne postoje uslovi da se na Kosovu i Metohiji sprovedu izbori, pa će tamošnji birači Srbi moći da ostvare svoje biračko pravo u više srpskih gradova, između ostalog i u Vranju, saopšteno je iz Republičke izborne komisije (RIK).

Još tri grada u kojima će moći da glasaju Srbi sa Kosova su Kuršumlija, Raška i Tutin.

Kako javljaju agencije, lokalne samouprave odrediće naknadno na kojim biračkim mestima će građani sa Kosova glasati.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da su Kancelariji za Kosovo i Metohiju uputili dopis o načinima da se omogući glasanje na izborima na prostoru KiM.

"Obavešteni smo od kancelarije da nije moguće realizovati izborni postupak na Kosovu, koji bi bio u skladu sa zakonskim propisima, jer privremene prištinske institucije, s Aljbinom Kurtijem na čelu, glasanje uslovljavaju priznanjem samoproglašene nezavisnosti Kosova i odbijaju da obezbede delovanje OEBS-a koji asistira u izborima još od 2012. godine", naveo je Dimitrijević.

Član RIK-a Nemanja Stanković predložio da se RIK obrati vladi Srbije kako bi se obratila UNMIK-u i ostalim organima, te da se ne odreknu olako glasanja na Kosovu.

Član RIK-a Miroslav Vasić rekao je da nije jasno kome se Kancelarija za KiM obratila i kakav je odgovor dobila, ali da postoje međunarodni garanti raznih sporazuma i da ne treba preći olako preko ovog izmeštanja biračkih mesta.

Željka Radeta rekla da do 2022. OEBS imao ulogu u izborima, a da sada više nema, da je Kancelarija za KIM navela razloge u svom dopisu zašto da nema mogućnosti da se izbori održe i da je odluka o izmeštanju glasanja "jedina ispravna i moguća".

Najnovije vesti