Srbi obeležili Svetu Jelenu u Velikom Trnovcu

Vranje/Veliki Trnovac - Na dan Svete Jelene Srbi iz Bujanovca i okoline po tradiciji su se okupili u porti crkve Cara Konstantina i Carice Jelene u Velikom Trnovcu, najvećem albanskom selu u Srbiji.

Stotinak pravoslavnih vernika obeležilo je praznik prisustvujući liturgiji koju je služio episkop vranjski Pahomije, a sasluživali su protojerej Mićo Zelenović, arhijerejski namesnik preševski, jerej Dalibor Jović i đakon Miodrag Naumović.

Nakon liturgije i litije episkop Pahomije obavio je mali pomen upokojenima koji počivaju na porušenom groblju u crkvenoj porti.

Potom je blagosiljao slavski kolač i koljivo koje je za ovu priliku pripremio ovogodišnji kum hramovne slave Ljubiša Mladenović iz Bujanovca sa porodicom.

Za sledeću godinu za kumstvo slave prijavio se Bujanovčanin Lazar Stanimirović sa porodicom.

Vladika je na ovaj praznik govorio o životu svetih Konstantina i Jelene, istorijskim dešavanjima na ovim prostorima, značaju čuvanja svetinja, "pravilnom načinu bogougodnog življenja svih nas", ujedno napomenuvši "značaj jubileja koji Eparhija vranjska obeležava - 950 godina manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog".

Na kraju je organizovana trpeza ljubavi koju je, pored bratstva hrama sa starešinom protojerejem-stavroforom Novicom Nikolićem na čelu, pripremio i ovogodišnji kum hramovne slave Ljubiša Mladenović sa porodicom.

Po predanju hram u Velikom trnovcu datira još iz vremena Nemanjića.

Porušen je 1878. godine zatim obnovljen 1937. i na kraju rekonstruisan 1990. godine kada i počinje okupljanje vernika na Svetu Jelenu.

Najnovije vesti