Sprečen šverc falsifikovanih barkodova svetski poznatih modnih marki

Vranje - Srpski carinici sprečili su šverc i zaplenili osamnaest falsifikovanih sertifikata i barkodova svetski poznatih marki Armani i Guči i tako sprečili da se kopije njihovih proizvoda prodaju na tržištu kao originali.

Kako saopštavaju iz Uprave carina slučaj je otkriven na prelazu Gradina ka Bugarskoj kada je na red za carinsku kontrolu na ulazu u zemlju stigao autobus novopazarskih registarskih oznaka, koji je prevozio putnike iz Turske ka Srbiji.

- Među putnicima tog autobusa našao se i 51-godišnji Piroćanac u čijoj su torbici, koju je nosio oko struka, carinici pronašli sertifikate, nalepnice i bar kodove za razne modne detalje (marame, šalove, rukavice, čarape, šešire, kaiševe, nakit) svetski poznatih marki "Gucci" i "Emporio armani", čija je vrednost od 75 do 475 evra.

Iskusnim carinicima to nije moglo da promakne, jer su odmah posumnjali da barkodovi potiču od stvarno prodate originalne robe, ali da ih je neko vešto falsifikovao nameravajući da ih potom prikači uz kopije proizvoda i tako ih prikaže kao originale - navode iz Uprave carina.

Kada se mobilnim telefonom pređe preko falsifikovanog bar koda, dodaje se, QR aplikacija pokazuje da je u pitanju originalan proizvod, što znači da je neko hakovao originalne barkodove.

- Carinici su tako uspeli da osujete još jedan pokušaj sajber kriminala jer, da je pokušaj bio uspešan, neko bi modni detalj koji vredi 2 evra kupio uveren da vredi 475 evra.

Podsećamo da se Uprava carina aktivno bori za očuvanje prava intelektualne svojine, tako da će zastupnici pomenutih brendova biti odmah informisani o otkrivenom pokušaju zloupotrebe, kako bi mogli da se uključe u postupak i potvrde da li su sumnje carinika opravdane - navodi se u carinskom saopštenju.

Najnovije vesti