Sporazum o saradnji BSC i NU na projektu Kulturna diplomatija i mladi

Predsednik Bugarsko srpskog centra (BSC) u Vranju Darko Anačkov i direktorka JU Narodni univerzitet Gordana Dimitrijević potpisali su Sporazum o saradnji na projektu BSC-a pod nazivom Kulturna diplomatija i mladi – most razvoja bugarsko – srpskih odnosa, potvrdio je Anačkov za Vranje News.

"Kao znak pažnje za prihvaćeno partnerstvo na projektu, poklonili smo Narodnom univerzitetu laserski štampač, koji će biti korišćen za poslove koji porizilaze iz delatnosti ove javne ustanove.

Sa Narodnim univerzitetom i direktorkom Dimitrijević imamo višegodišnju uspešnu saradnju.

Iz ove ustanove će predložiti tri mlada umetnika amatera koji će učestvovati na našim trodnevnim radionicama", kaže Anačkov za naš portal.

BSC priprema Radionicu slikanja na platnu, uz pomoć akademskog slikara učesnici će slikati motive po kojima je poznata Bugarska.

"Tri najbolja rada nagradićemo vaučerima za nabavku opreme za slikanje.

Prva nagrada će iznositi 8.000 dinara, druga 6.000 dinara i treća nagrada 4.000 dinara", navodi Anačkov.

Potom će uslediti radionica pod nazivom Prezentacija tradicionalnih bugarskih instrumenata – učesnicima će biti predstavljeni narodni bugarski instrumenti.

Bugarska muzika se svira na instrumentima kao što su gajde, kaval, gadulka, tarabuka, tupan, tambura.

Savremeni instrumenti su harmonika, saksofon i klarinet.

Treća će biti Radionica za izradu martenica, ukrasa od bele i crvene vune koji se pravi i poklanja u slavu dolaska proleća.

U Bugarskoj se 1. mart slavi kao Baba Marta.

Kulturna diplomatija

Kulturna diplomatija se odnosi na uspostavljanje, razvijanje i održavanje spoljnih odnosa države putem kulture, umetnosti i obrazovanja, a među najstarijim definicijama kulturne diplomatije ističe se ona koju je utvrdio State Department: Kulturna diplomatija je direktran i trajan kontakt među narodima različitih nacija osmišljen da pomogne u stvaranju bolje klime međunarodnog poverenja i razumevanja u kojima mogu da funkcionišu zvanični odnosi“.

Na kraju trodnevnog seminara predviđen je jednodnevni izlet do Sofije.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske, po programu Bugarska pomoć za razvoj i obuhvata gradove i opštine u jugoistočnoj Srbiji (Bujanovac, Vranje, Vladičin Han, Surdulica, Bosilegrad, Leskovac, Niš, Pirot, Zaječar, Dimitrovgrad-Caribrod).

I.Đ.

Rad Vranje News-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Najnovije vesti