Spontanost narativnog realizma Dragana Stojanovića Šutila FOTO/VIDEO

Ne povodeći se za novim i savremenim trendovima Dragan Stojanović Šutil, odlučno i postojano, sledeći svoj instinkt, gradio je sa mnogo entuzijazma i žara svoj prepoznatljivi umetnički izraz - rekla je Mirjana Jovanović, kustos Galerije Narodnog muzeja u Vranju, na otvaranju Stojanovićeve izložbe crteža i slika.

Stojanović je u prostoru ove galerije ljubiteljima umetnosti ponudio na uvid pedesetak crteža, radova nastalih od studija do danas, kao i veći broj ulja na platnu.

- Poznata je Šutilova iskrenost i spontanost narativnog realizma koji su sastavni segment dela koja stvara.

Racionalan u očuvanju svega onoga što je vezano za ovu sredinu, pomalo romantički zagledan u svoje korene koji su duboko utkani u rodno podneblje, spontano se prihvatio velike obaveze očuvanja vranjske kulturne baštine - rekla je Jovanovićeva.

Čitav svoj radni vek proveo je prenoseći svoje znanje i iskustvo generacijama đaka u srednjim i osnovnoj školi Dositej Obradović.

Šutil je u vreme studija bio zaokupljen problemom crteža i formom odabranog motiva.

- Kroz više faza njegovog umetničkog izraza intersuje ga i mikrosvet u kome svojim spretnim rukama beleži darove prirode - koštice kajsije, breskve, plod oraha...

Potom dolaze portreti, a zatim arhitektura i prizori iz života ljudi na ulicama, scene iz prirode u okolini Vranja - dodala je Jovanovićeva.

Naglasak u njegovom stvaralaštvu, bez obzira na motiv, je na prizorima u kojima preti zaborav, naglasila je Jovanovićeva.

- Slike i crteži koje izlaže nose u sebi njegovu duboku povezanost sa podnebljem u kome je ponikao, u kome živi i stvara kao večiti i neumorni čuvar danas nestalih delova grada i vremena kome su ti delovi pripadali - kazala je Jovanovićeva.

Stojanović je, obraćajući se prisutnima, rekao da je njegov osnovni motiv za ovu izložbu bio taj da mladima ponudi inspiraciju u momentu kada će veliki broj njih u dogledno vreme konkurisati za upis na umetničke škole i akademije.

- A, ova ulja na platnu su više poslužila kao mamac da bi publika došla u većem broju - kazao je Stojanović.

PROFIL

Dragan Stojanović Šutil rođen je 1953. godine u Vranju. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, a Likovnu akademiju u Prištini 1977. Izlagao je samostalno osam puta u Vranju, po jednom u Beogradu, Prištini i Vladičnom Hanu. Učestvovao je na mnogo zajedničkih izložbi.

Najnovije vesti