SOS telefon za žene Vranje do novembra primio više od 500 poziva

Simbolično, postavljanjem narandžaste lente sa ispisanom porukom Zaustavimo nasilje nad devojčicama i ženama, u znak sećanja na sve devojčice koje su svoje živote izgubile u masovnim ubistvima ove godine u Srbiji - u OŠ u Beogradu i okolini Mladenovca, tim SOS Kutka za devojke i SOS telefona Vranje, obeležiće 25. novembarMeđunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

"Ove godine, odavde iz Vranja, aktivistkinje Odbora za ljudska prava posvetile su kampanje 16 dana aktivizam i Narandžastu kampanju UN svim brutalno ubijenim devojčicama i ženama (35 ove godine u Srbiji – od toga, po novinarskim izveštajima, 27 ubijenih žena i devojaka u porodičnom nasilju do novembra; jedna žena je ubijena u Pčinjskom okrugu, u Vladičinom Hanu) sa jasnom porukom - Nasilje nema opravdanje, zaustavite ubijanje devojčica i žena!

Aktivnosti u okviru obeležavanja ovog datuma počinju Čajankom, u četvrtak 23. novembra u Američkom kutku, u okviru Biblioteke Bora Stanković u Vranju od 11.30 do 13.30 časova.

"Pod sloganom Da li nas čujete - Tišina jednom mora da pukne, učestvovaće tridesetak devojčica od prvog do četvrtog razreda srednjih škola u Vranju.

Ovo su tematski razgovori o (ne)vidljivosti devojčica i žena u društvu, o zaustavljanju brutalnog nasilja i ubistava, o svetskim kampanjama i njihovom značaju.

Moderatorka razgovora i Čajanke je tim liderka SOS Kutka za devojke Vranje Jefimija Ilić.

O značaju rada i postojanja Programa za devojke, o samim počecima SOS kutka za devojke Vranje govoriće naša Jana Dimitrović, članica prve generacije SOS Kutka, koji je osnovan krajem 2017. godine.

Jana danas studira i živi u Sloveniji i preneće nam iskustva iz te zemlje Evropske Unije.

U cilju veće prevencije, znanja, prepoznavanja rodno zasnovanog nasilja nad devojčicama u porodičnopartnerskim odnosima, o značaju i primeni Istanbulske konvencije, promovišemo i našu, za devojčice jedinstvenu platformu u Srbiji (klikni OVDE) kao jedino sigurno i bezbedno mesto za sve devojčice na internetu, gde se mogu informisati, pitati, pisati o ovoj temi.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembar, tim SOS Kutka za devojke je posvetio prevenciji nasilja nad devojčicama, snimile smo video poruke", navode iz Odbora za ljudska prava.

SOS telefon za žene Vranje do novembra ove godine primio je preko 500 poziva; 81 žena je kontaktirala SOS Vranje za pomoć, podršku, informisanje o rodno zasnovanom porodičnom nasilju, od tog broja 48 žena je po prvi put ove godine pozvalo SOS broj.

Podršku u oblasti pravnih pitanja dobila je 41 žena, a njih 52 psihosocijalnu podršku.

SOS Kutak za devojke Vranje do novembra je realizovao više od 60 tematskih aktivnosti za devojčice, od toga oko 50 radionica.

Ovim aktivnostima informisano je više od 1.500 devojčica u Vranju i okolnim mestima.

Za prijavu nasilja, kao i za informisanje dostupan je SOS Telefon Vranje – besplatan poziv na broj 0800/ 001 017

Najnovije vesti