SOS Telefon u Vranju dobio licencu nacionalne usluge

U oktobru 2019. godine SOS Telefon Vranje ispunio je uslove i standarde za dobijanje licence za pružanje nacionalne usluge SOS telefona za žene sa iskustvom nasilja od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, saopšteno je iz vranjskog Odbora za ljudska prava.

Na ovaj način SOS Telefon Vranje postao je jedina specijalizovana lokalna SOS socijalna usluga za žene sa iskustvom nasilja u Pčinjskom okrugu i drugi SOS telefon na jugu Srbije koji je dostupan 24 sata 7 dana u nedelji.

- Odbor za ljudska prava Vranje jedini je pružalac specijalizovane usluge SOS telefon za žene sa iskustvom nasilja u porodici i partnerskim odnosima u Pčinjskom okrugu.

SOS telefon je dostupan ženama već sedamnaest godina (od 2002. godine) i organizuje usluge u skladu sa međunarodnim standardima – besplatno, anonimno i u poverljivoj formi.

Na godišnjem nivou primi preko 1.000 poziva, a broj SOS-a okrene oko 250 žena sa teritorije Pčinjskog okruga.

Rešenje o licenciranju pokazuje da su institucije prepoznale profesionalnost i visoke standarde rada SOS Telefona Vranje, koji na centralno mesto stavlja žrtvu i ostvarivanje njenih prava.

Licenciranje SOS telefona će dalje doprineti većem kvalitetu i standardizaciji ove vrste socijalne usluge, koja je prema važećim propisima Republike Srbije u kategoriji savetodavno–terapijskih usluga socijalne zaštite - saopštavaju iz Odbora za ljudska prava i SOS Telefona.

U pogledu održivosti i daljeg rada SOS Telefona Vranje, Odbor za ljudska prava Vranje potpisao je Memorandum o međuopštinskoj saradnji na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga i zajedničkom doprinosu održivom funkcionisanju specijalizovanog SOS Telefona za žene sa iskustvom nasilja u porodici, sa predstavnicima šest od sedam lokalnih samouprava sa područja Pčinjskog okruga.

Memorandum nisu potpisali jedino predstavanici opštine Surdulica, navode iz Odbora.

- Važno je istaći da je ovo prvi međuopštinski Memorandum u Srbiji koji u fokusu ima zaštitu žena od nasilja, koji će u velikoj meri unaprediti razvoj i održivost specijalizovanih programa za žene u lokalnim zajednicama i doprineti većoj primeni Istanbulske konvencije u opštinama juga Srbije.

SOS telefon Vranje će i u narednom periodu nastaviti da korisnicama pruža svoje usluge besplatno - navodi se u saopštenju.

Najnovije vesti