SOS telefon od sada na raspolaganju i novinarima

Vranje - Novinarke i novinari u Srbiji koji smatraju da im je ugrožena bezbednost mogu od sada da to besplatno prijave na non-stop dostupan SOS telefon - 0800 100 115.

Iz Vlade Srbije saopšteno je da će na telefonske pozive odgovarati pravnici koji imaju iskustvo u radu na slučajevima nasilja prema medijskim radnicima.

Novinari će od njih dobijati informacije o kontaktima u policiji i tužilaštvu nadležnim za region u kojem rade ili u gde se dogodila pretnja ili nasilni akt.

Ako je reč o delima koji se ne gone po službenoj dužnosti već po privatnim tužbama, novinari će dobiti informacije o tome kako se piše tužba ili će biti upućeni na pravnu podršku udruženja novinara, navedeno je u saopštenju.

Ta služba je uvedena u sklopu aktivnosti Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koju je osnovala Vlada Srbije, a Telekom Srbije je dao opremu i omogućio koordinaciju sa svim operaterima.

Član Radne grupe Veran Matić rekao je da je ovo "prvi korak u realizaciji planiranih aktivnosti na zaštiti novinara i povećanju bezbednosti".

- Na ovaj način ćemo pojednostaviti prijavljivanje pretnji i napada i dodatno informisati i edukovati novinare o ostvarivanju njihovih prava - rekao je Matić.

Najnovije vesti