Socijalistkinje najavile akciju na gradskom šetalištu povodom 8. marta

Iz Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) u Vranju pozvali su sugrađanke da im se u sredu 8. marta, na Međunarodni dan žena, pridruže na šetalištu u glavnoj ulici.

Tog dana od 12 časova Forum žena Gradskog odbora SPS-a u Vranju obeležiće ovaj internacionalni praznik, "koji je već 112 godina zvaničan podsetnik društvu da je, nezvanično, svaki dan u godini dan jednakih prava žena", navode iz SPS-a.

"Pozicija žene u 2023. godini i u najrazvijenijim društvima nije idealna, pa je Međunarodni dan žena prilika da se ukaže na još prisutnu neravnopravnost.

Istovremeno to je i povod za proslavu svih postignuća koja žene imaju u društvu, politici, ekonomiji, kulturi, obrazovanju, zdravstvu i drugim segmentima društva.

Zbog toga, u ime svih žena ovog grada i onih koje prolaze kroz njega, u ime njihovih pređašnjih i budućih postignuća i različitih društvenih uloga, u ime neprestane borbe, pravde, dostojanstva i nade, Forum žena GrO SPS Vranje pripremio je simbolične, prigodne poklone za prolaznice, kao poruku ljubavi, naklonosti, zahvalnosti i divljenja", navode iz Foruma žena SPS-a.

Socijalistkinje Vranja podsećaju da je Međunarodni dan žena "nastao iz radničkog pokreta", a da su ga Ujedinjene nacije "priznale kao događaj koji se obeležava na godišnjem nivou".

"Proslavu dana namenjenog ženama predložila je Klara Cetkin 1910. godine, na Međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu, a godinu dana kasnije je prvi put obeležen u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Iako ustanovljen i po prvi put obeležen u Evropi, seme nastanka ovog praznika posejano je 1908. godine u Sjedinjenim Američkim državama, kada je 15.000 žena prošetalo, uz zahteve za kraćim radnim vremenom, većom platom i pravom glasa.

Godinu dana kasnije 1909. godine Socijalistička partija Amerike proglasila je prvi Nacionalni dan žena", podseća se u saopštenju Foruma žena GrO SPS Vranje.

Najnovije vesti