Socijalisti: Skrnavljenje spomenika u Vranju protivno srpskoj tradiciji

Gradski odbor Socijalističke partije Srbije (SPS) u Vranju najoštrije je osudio poslednji "vandalski čin rušenja i skrnavljenja ratnog memorijala oslobodiocima Vranja iz 1944 godine".

- Rušenje i skrnavljenje ratnog memorijala patriotskih rodoljubivih tendencija građana i građanki Vranja nije nikako u skladu sa našim tradicijama negovanja oslobodilačkih ratova Srbije koja naša udruženja SUBNORA i Potomaka ratnika, naše škole, učenici i privredni kolektivi decenijama neguju u ovom gradu.

Zato pozivamo nadležne organe da do kraja istraže i sprovedu istražne radnje kako bi se počinioci priveli zakonu i kaznili.

Ovo je primer kako ne treba da čuvamo i kako ne treba da se ponašamo prema istoriji našeg grada - navodi se u saopštenju GrO SPS Vranje.

U petak je i rukovodstvo grada Vranja najoštije osudilo ovaj "bezuman čin", zatraživši "hitnu reakciju nadležnih organa kako se ovakvi i slični incidenti ne bi ponavljali".

Pobeda života nad smrću

Spomenik revolucije u Vranju, koji se nalazi ispred Pedagoškog fakulteta, otkriven je 7. septembra 1985. godine, na 41. godišnjicu oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu. Delo je beogradskog vajara Ante Gržetića. Spomenik čuva uspomenu na veliku epopeju i herojstvo 954 poginula Vranjanaca. Simbolizuje pobedu života nad smrću jer predstavlja dete u naručju majke, ponosno uz oca junaka i ratnika na konjima vrancima, kako uzdignute glave jašu napred u novi svet. Pogled je uperen na istok, u izlazeće sunce.

Najnovije vesti