SNS Bujanovca: Sumnjamo u zakonitost potrošnje budžetskih para

Šef odborničke grupe okupljene oko SNS Nenad Mitrović izjavio je pred novinarima da je ta politička opcija "od predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija očekivala više odgovornosti i pristojnosti", osvrćući se na verbalnu razmenu teških reči između Kamberija i odbornika Miodraga Milkovića na sednici parlamenta pre nedelju dana.

- Očekivali smo više odgovornosti, umesto što je predsedniku parlamenta na prošlom zasedanju Skupštine sugerisao da ne dozvoli reč našem odborniku Milkoviću, samo zato što je govorio o budžetu, temi koja je bila na dnevnom redu - rekao je Mitrović, ujedno i šef bujanovačkih naprednjaka.

Kako javlja portal Bujanovačke, Mitrović i Milković optužili su lokalnu vlast za „netransparentno trošenje budžetskog novca“, ali i nesaradnju sa centralnim vlastima što, po njima, za posledicu ima veliku nezaposlenost i nedostatak investicija.

Mitrović je naglasio da vlast odbija da odbornicima podnese izveštaje o utrošenih 62,5 miliona dinara budžetskog novca indirektnih korisnika 2017. godine, što je i Milković zahtevao na poslednoj sednici parlamenta, kada je pitao zašto se o izveštaju Doma zdravlja raspravlja posle usvajanja završnog računa opštine 18. juna.

– Odbijanje vlasti da odbornike izvesti o tome, iako je Kamberi prilikom usvajanja ovogodišnjeg budžeta to obećao, opravdano izaziva našu sumnju u to kako se trošio i kome je dodeljivan novac - rekao je Mitrović.

Prema njegovim rečima, u finansijskom izveštaju opštine nije navedeno ko je dobio 62, 5 miliona dinara na ime subvencija za poljoprivredu (32,8 miliona), preduzetništvo (11 miliona), sport (10,4 miliona) i za nevladin sektor (oko 8 miliona), i kako su korisnici taj novac potrošili.

Na sednici 28. juna odbornici su usvojili predlog rebalansa budžeta koji predviđa višak od 90 miliona dinara, a Mitrović smatra da je taj novac netransparentno raspoređen pojedinim budžetskim korisnicima.

Miodrag Milković je rekao da u Bujanovcu ima preko 5.000 nezaposlenih, te da je novac iz rebalansa trebalo upotrebiti da se to stanje popravi.

On je dodao da Kamberi i njegov zamenik Stojanča Arsić ne pokazuju nikakvu ekonomsku inicijativu i optužio ih da Bujanovac trpi zbog njihove nesaradnje sa centralnom vlašću.

Mitrović i Milković naglasili su kako očekuju da opštinski budžetski inspektor reaguje na njihove tvrdnje iznete na konferenciji za medije.

Najnovije vesti