Smanjena zavisnost grada od zaduživanja VIDEO

Gradski većnik za budžet i finansije Bojan Kostić izjavio je da je lokalna samouprava, boljom naplatom izvornih prihoda i prodajom parcele kod Roda marketa, "uspela da smanji zavisnost od zaduživanja".

- Nas je predsednik države Vučić kritikovao u vreme otvaranja Hirurškog bloka (kraj 2018. godine, p.a) zbog velikog deficita u budžetu, ali je taj deficit bio posledica investicionog ciklusa koji smo prvobitno planirali da finansiramo iz kredita.

Međutim, sada, prodajom parcele kod "Rode" i boljom naplatom izvornih prihoda došli smo u situaciju da realizujemo investicije bez kreditnog zaduženja - rekao je Kostić.

On je naglasio da je grad samo u ovoj godini "vratio 66 miliona dinara kredita, a uzeo samo 50".

- Faktički vraćamo više bankama nego što se zadužujemo, smanjujemo javni dug i držimo ga pod kontrolom - rekao je Kostić.

On je naglasio da je gradska vlast poslednjim rebalansom podesila budžet tako "da će neka naredna rukovodstva moći da se zadužuju 120-130 miliona godišnje za investicione projekte, a da deficit bude na nivou od jednog procenta - rekao je Kostić.

Nešto dosad nezabeleženo

Nešto dosad nezabeleženo, kazao je Kostić, zabeleženo je na planu pomoći države lokalnoj samoupravi Vranja.

- Kad vam država uplati oko 400 miliona dinara za finansijsku konsolidaciju morate nedvosmisleno reći da imate nepodeljenu podršku republike da se ovaj grad izvede na pravi put - kazao je Kostić.

On je dodao da bez pomoći republike od 170 miliona dinara obnova zgrade Pozorišta Bora Stanković ne da ne bi mogla da bude završena ove, nego je pitanje da li bi bilo završeno i za tri godine.

Najnovije vesti