Slučaj Slavice Cvetković: Udar izvršitelja na samohranu majku zbog tuđeg duga

Novinarki Slavici Cvetković, samohranoj majci koja sa decom od 2006. godine živi u stanu u naselju "Ledene stene" u Vranju, nad kojim ima polovinu vlasništva, pre neki dan su na vrata zakucali izvršitelji u pratnji policije, sa namerom da popišu stvari zbog, kako su joj objasnili i ma koliko to paradoksalno i blesavo zvučalo, duga prema banci koji je ostavio bivši vlasnik stana.

- Ljubazno sam im rekla, kao i u više ranijih slučajeva kad je dolazila policija istim povodom, da porodica tog čoveka od 2006. godine ne živi u ovom, tj, mom stanu.

Još mi je posle javni izvršitelj rekao da su mi iz Policijske uprave u vrata ostavili obaveštenje da će da dođu 27. novembra da mi popisuju stvari, što nije tačno!

Kad su već došli nezvani, pozvala sam ih unutra da konačno razrešimo dilemu, da u stanu živim ja i da on je u mom vlasništvu 50 odsto (druga polovina je u vlasništvu bivšeg supruga), a ne ta porodica - navodi Cvetkovićeva za Vranje News.

Kada je pomislila da je sve samo formalnost i da će se lako sporazumeti sa nezvanim gostima čovek koji se predstavio kao pomoćnik javnog izvršitelja, kako kaže naša sagovornica, sa još troje policijskih službenika, saopštio je "da oni moraju da popišu stvari u stanu radi naplate potraživanja".

- Rekao je da mora meni da popiše stvari, jer je bivši vlasnik izvršio neki prekršaj prema jednoj banci, ali i još nekoliko drugih prekršaja.

Predložila sam da se on čuje sa suprugom tog bivšeg vlasnika i da to sa njima razreše, na šta je pristao.

U tom rezgovoru obećano je da će njen suprug odjaviti prebivalište na adresi mog stana u ulici Esperanto.

Međutim, na moje zaprepašćenje, pomoćnik javnog izvršitelja tada je pozvao nekoga telefonom i nakon kraćeg razgovora kratko konstatovao: "Znači da popisujem?".

Tu mi je prekipelo, pitala sam otkud on zna da sam ja Slavica Cvetković i zašto mi nije pokazao svoju legitimaciju na vratima.

Upitala sam zašto će popisivati moje stvari kada su se čuli sa bivšim gazdama.

Pokazala sam im svoju ličnu kartu i novinarsku legitimaciju, zatražila da se i on legitimiše.

On je samo iz torbe izvadio nalepnice i počeo da popisuje stvari po stanu.

Ćutao je i popisivao svaku stvar, pa i onu koju po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju nema pravo, poput trpezarijskog stola i stolica - navodi Cvetkovićeva.

Cvetkovićeva je vlasnica polovine stana u ulici Esperanto, u kome živi sa dvoje dece, dok druga polovina pripada njenom bivšem suprugu od koga se razvela.

Dodaje da do pre godinu dana nije imala nikakve probleme, a od tada na njena vrata "gotovo na nedeljnom nivou dolaze pripadnici MUP-a u Vranju".

- Imam rok od 15 dana da se žalim, odnosno da preko advokata ja odjavim ranijeg vlasnika sa adrese stana u kome živim, ako želim da sačuvam svoje stvari.

To mi je savetovao pomoćnik izvršitelja.

Ja ne mogu da se bijem sa njim i policijom, niti to želim.

Nisam kriva što se bivši vlasnik nije odjavio sa ove adrese, pa ga sad gone - navodi Cvetkovićeva.

Ona pokazuje presudu Osnovnog suda u Vranju, P.br. 4591/13 od 13. marta 2014. godine, kojom se utvrđuje "da je tužilja Slavica Cvetković iz Vranja, po osnovu sticanja u braku, stekla pravo svojine u delu jedne idealne polovine stana, u ukupnoj površini od 60,95 m², koji se nalazi u Vranju, u ulici Esperanto, upisan na katastarskoj parceli br. 6466/1 KO Vranje 1".

Istu presudu pokazala je izvršitelju tokom popisa stvari iz stana, ali bez efekta.

Iz MUP-a joj je, kako kaže, objašnjeno da treba napiše zahtev da se raniji vlasnik odjavi sa njene adrese, kako bi policija započela zvaničan postupak.

Cvetkovićeva se na kraju pita kako to da ako je stari vlasnik prijavljen na ovoj adresi u proteklih dvanaest godina nijedan račun za struju, vodu, televiziju i komunalije nije adresiran na njegovo ime.

- Već je adresiran na moje i ime mog bivšeg supruga.

To ujedno znači da smo se mi uredno prijavili, a da se oni nisu odjavili - objašnjava Cvetkovićeva, nadajući se da će posle svega izbeći dalje neprijatnosti i pretnju po zaplenu vlastite imovine zbog tuđih dugovanja.

Do objavljivanja ovog teksta, raniji vlasnik stana se nije odjavio sa adrese u ulici Esperanto u kojoj živi Slavica Cvetković.

- A, obećao mi je da će on lično poći sa mnom u Policijsku upravu da rešimo ovaj problem - kaže Cvetkovićeva.

Ona na kraju dodaje da je najnoviji momenat taj što će javnom izvršitelju morati da odnese celokupnu dokumentaciju o kupoprodaji stana i fotokopiju lične karte, kojom se dokazuje da imam prebivalište na ovoj adresi.

- Valjda to traže kako bi se uverili da je ovaj stan moj i da bi se krenulo u proces odjave prethodnog vlasnika koji očito to ne želi sam da uradi.

U suprotnom će mi u roku od nedelju dana odneti popisane stvari - zaključuje Cvetkovićeva.

SUSRET S POLICAJCEM

Dan nakon popisivanja stvari, navodi Cvetkovićeva, u holu policijske stanice srela je jednog policajca.

- Zaustavio me on i pitao da li imam minut vremena.

Rekao mi je da je bio među onom trojiom u mom stanu tokom popisa stvari i da smatra da nije trebalo da izvršitelju to dozvolim.

Pitala sam ga kako ja mogu da pomoćnika javnog izvršitelja sprečim u tome, a policajac me posavetovao: "Kako zalepi etiketu, vi je odlepite".

Odbio je ponudu da sa mnom pođe do načelnika Policijske uprave - kaže Cvetkovićeva.

Najnovije vesti